Jurečka udeřil na vládu. Takto si karanténu představují lidovci

03.04.2020 16:26

Šéf lidovců Marian Jurečka uspořádal on-line tiskovou konferenci. Vysvětlil na ní, proč podpoří prodloužení nouzového stavu jen o 14 dnů, a doplnil, v čem všem hodlají lidovci na vládu tlačit. Půjde o zlepšení pomoci živnostníkům, farmářům, ale také poskytovatelům sociálních služeb. V neposlední řadě budou lidovci také žádat, aby vláda zatnula tipec lichvářům.

Jurečka udeřil na vládu. Takto si karanténu představují lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„My za KDU-ČSL preferujeme, aby to prodloužení bylo o 14 dní. Má to logiku to naše stanovisko také v tom, že 21. dubna bude řádná schůze Poslanecké sněmovny, a pokud by se ukazovalo, že epidemiologická situace není dobrá, tak je možné toho 21. 4. rozhodnout o dalším prodloužení,“ vysvětloval Jurečka.

Jedním dechem dodal, že lidovci budou na vládu apelovat, aby připravila rozvolnění některých restriktivních podmínek, protože jsou si vědomi toho, že malé firmy a živnostníci jsou na tom den ode dne hůř. „Jestliže máme už nyní otevřeny potraviny a některé další obchody se přidaly, tak nám v tento okamžik nedávají některá restriktivní opatření úplně logiku,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Vyzval proto kabinet, aby v případě, že se nebude zhoršovat epidemiologická situace, došlo po Velikonocích k uvolnění některých opatření. Ale jestliže je vláda uvolní, tak je podle Jurečky skutečně nezbytné, aby všichni občané dál nosili roušky a udržovali předepsané odstupy.

„Potom bych chtěl apelovat, aby vláda uvolnila podmínky pro farmářské trhy. Tady dostávám velké množství podnětů od farmářů, kteří mají velkou část příjmů třeba závislých jen na prodeji svých produktů na farmářských trzích. Ti říkají, že do potravin se může chodit nakupovat, ale farmářský trh se realizovat nemůže, takže my dáváme podnět, aby to vláda znovu zvážila,“ uvedl Jurečka.

Na dalším jednání Sněmovny bude prý chtít otevřít otázku, jakým způsobem půjde ještě dál pomáhat českým firmám, které vyrábějí zdravotnické pomůcky. „Za KDU-ČSL jsme s nimi v kontaktu a tyto formy volají, že potřebují nejen odbyt, ale potřebovaly by od státu také finanční podporu v rámci úvěrů, které by mohly rychle čerpat, aby mohly svoji výrobu rozšířit,“ upozornil Jurečka.

Za zásadní považuje také otázku dofinancování sociálních služeb. Jurečka v této věci napsal dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) i ministryni financí za hnutí ANO Aleně Schillerové a ministryni práce Janě Maláčové (ČSSD).

„Ta situace je vážná. Už na konci loňského roku upozorňovali provozovatelé sociálních služeb, že jim chybí zhruba 7 miliard korun,“ varoval Jurečka s tím, že se teď jejich situace ještě zhorší, když jsou nuceni shánět ochranné pomůcky pro boj s koronavirem.

Vládě navíc hodlá doporučit, aby upravila podmínky poskytnutí jednorázové pomoci živnostníkům ve výši 25 tisíc korun tak, aby na tuto pomoc dosáhlo více lidí.  

Ocenil, že vláda otevřela prostor pro odložení splátek úvěrů o 3 nebo 6 měsíců. Vyčetl Andreji Babišovi a jeho kolegům však jeden důležitý detail. „Za mě je ale nepochopitelné, že tam vláda dává devítiprocentní úrokovou sazbu,“ kroutil hlavou Jurečka s tím, že pokud má někdo sjednanou úrokovou sazbu na úrovni 3 procenta, nedává smysl, aby teď několik měsíců platit úrok 9 procent. „To nevidíme jako dobře nastavené ze strany vlády,“ řekl Jurečka.  

Nakonec konstatoval, že budou lidovci chtít zastropovat úvěry na 10 procentech RPSN, aby se v této nelehké době lidé nestávali obětí lichvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…