Justiční zvůle. Dalík jde do vězení bez důkazů a Babiš si vesele sestavuje vládu, přitom by měl sedět ve vazbě, vypálil ostře Mirek Topolánek

08.11.2017 20:10

Nový kandidát do prezidentských voleb, expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek několikrát jasně prohlásil, že by jako prezident nedal svému dlouholetému kamarádovi Marku Dalíkovi, který tento týden nastoupil do vězení, milost. „To neznamená, že mi nekrvácí srdce, když můj dříve největší kamarád jde do vězení za něco, co se nestalo a co pokládám za justiční zvůli a jeden z projevů nezdravého aktivismu represivních složek. Jeden jde do vězení, kdy není žádný důkaz, druhý si vesele sestavuje vládu, přestože by měl sedět v koluzní vazbě,“ říká Topolánek v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Justiční zvůle. Dalík jde do vězení bez důkazů a Babiš si vesele sestavuje vládu, přitom by měl sedět ve vazbě, vypálil ostře Mirek Topolánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Bývalý premiér vysvětluje, proč změnil rozhodnutí, že má své zdraví, rodinu, byznys a ani náhodou ho nenapadne kandidovat na jakoukoli veřejnou funkci, což tvrdil ještě před rokem v Reflexu. Prý ho přepadla totální deziluze a deprese z české povolební situace. „Jasně, že respektuji výsledek voleb. Lid rozhodl. Nicméně drzost a arogance vítěze a absurdní reakce Miloše Zemana mě nadzvedly ze židle,“ kritizuje „Zemanův pružný výklad ústavy a pověření k sestavení menšinové vlády“, které je podle něj dalším varováním, jak by se někteří politici chovali, kdyby měli absolutní moc. A potvrdil, že by jako současný prezident nesliboval, že dá Babišovi druhý pokus, a už vůbec by nedostal bianko šek na sestavení menšinové vlády.

Jdu vyhrát, říká expředseda ODS

Topolánek v rozhovoru odmítá obavy, že svou kandidaturou zvětšuje roztříštěnost nezemanovského tábora. A zdůrazňuje, že by prezidentskou funkci zvládl. „Mou největší výhodou jsou však mé vlastní chyby, jichž jsem se dopustil. Nikdy je přitom neopakuji dvakrát. Vím přesně, do čeho jdu, a přesto to dělám. Jdu vyhrát,“ říká sebevědomě. Cituje filozofa Jana Patočku, který řekl, že existují věci, pro něž stojí za to trpět, a že věci, pro které se eventuálně trpí, jsou ty, pro něž stojí za to žít. „Kdybych to teď neudělal, celý zbytek života bych si to vyčítal,“ vysvětlil, proč se rozhodl znovu dobrovolně „skočit šipku do bahna, i když se z něj těžce vyhrabával“. Jeho pochybnosti navíc přehlušila neskutečná vlna a podpora lidí, která se začala objevovat v posledních dnech, kdy se začalo mluvit o jeho kandidatuře.

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí

Topolánek: Jsem vyrovnaný a vyklidněný

Na otázku, co může dát České republice, Topolánek odpovídá: „Nenosím si v sobě zášť a staré křivdy, umím odpouštět. Každopádně jsem s věkem vyrovnaný a vyklidněný. Nepochybně jsem tu funkci schopen manažersky zvládnout.“ A připomíná, že řídil Česko, Evropskou unii, účastnil se konference G20, řešil mezinárodní krizi a nikde neselhal. „To nikdo nemůže zpochybnit,“ tvrdí expremiér České republiky. Na rozdíl od Miloše Zemana, který českou společnost v celé řadě otázek rozdělil ještě víc, on sám je prý pragmatik, který dokáže dělat kompromisy, integrovat lidi a dávat jim naději. Za další svoji výhodu považuje, že v České republice dnes neexistuje nikdo, kdo toho tolik v politice zažil, prošel takovým bahnem, udělal řadu viditelných i skrytých chyb a kdo se byl schopen z toho poučit. „Beru to jako velmi pozitivní vklad,“ uvedl Topolánek.

Tradiční strany nenabízejí silné vůdce, proto se obrací k populistům – Babišovi, Okamurovi nebo Bartošovi

Bývalý předseda ODS se zamýšlí nad tím, zda vítězstvím Andreje Babiše skončil definitivně polistopadový režim. „Česká společnost je rozdělená daleko víc než v roce 1989 a více než v roce 2013. A strany, jež se ve volbách vyvezly na vlně kritiky, v níž jsou obsaženy prvky nacionalismu, protofašismu, protestu proti establishmentu, proti neexistující migraci a prvky falešného boje s korupcí, nepřinesly nic pozitivního, jen samou agresivní negaci. Lidé chtějí mít směr a vůdce, jenž je ochrání. Když ony tradiční politické strany nikoho takového nenabízejí, obracejí se lidé logicky k těm výrazným, silným, populistickým a antiestablishmentovým – Babišovi, Okamurovi nebo Bartošovi,“ konstatoval.

Buď lidi neuvěří lžím a zvolí mě, nebo nezvolí, prohlásil expremiér

Řeč přišla i na dnes mediálně hodně propírané téma obecného referenda. Mirek Topolánek je proti. „Tato země je tradičně založena na parlamentní demokracii, osobně podporuji jen referenda o věcech typu vstoupení nebo vystoupení z EU, NATO. I toho se však trochu bojím,“ připustil expremiér.

Za svůj handicap považuje Topolánek příběhy, pomluvy, zveličování a multiplikaci jeho vlastních chyb a deset patnáct let staré, prefabrikované a neustále omílané lži. A poukazuje na to, že se za celou dobu proti němu nenašel jediný faktický důkaz, že by porušil zákon, dokonce ani po jeho odchodu z politiky. „Útoky, které zahájil Anofert, to potvrzují. Nastavovaná kaše,“ sdělil v rozhovoru. „Myslím, že jsem vládl docela dobře, a řada věcí, co se o mně z té doby píšou, není pravda. Buďto tomu lidé neuvěří a zvolí mě, nebo nezvolí. O tom naštěstí rozhodnou voliči, ne novináři,“ prohlásil Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…