K dílu ČT, které prý zesměšnilo Václava Havla, se vyjádřil i Petr Pithart

03.12.2014 14:42

Aby ve dnech Sametové revoluce Václav Havel vůbec jednal s tehdejším federálním premiérem Mariánem Čalfou, musel jej o tom přesvědčit Petr Pithart. Ten to uvedl v rozhovoru, který dnes zveřejnil server Echo24.cz.

K dílu ČT, které prý zesměšnilo Václava Havla, se vyjádřil i Petr Pithart
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Nejprve se ale rozhovor dotkl zatím posledního odvysílaného dílu televizního seriálu České století. Pithart si posteskl, že ve filmu byly poněkud přehnány Havlovy manýry: „ráčkování, odkašlávání, hm hm..., že..., rozpaky,“ uvedl Pithart.

Havlovi jsem prezidentskou kandidaturu nenavrhoval

Redaktor se také zeptal, zda to skutečně bylo tak, jako ve zmíněném seriálu, tedy že Pithart byl prvním, kdo nadnesl možnost Havlovy kandidatury na prezidenta. „Nic takového, jak to ukazuje film, jsem tehdy Havlovi neřekl. Ani jindy,“ uvedl Pithart.

Tvrdí ale, že to byl právě on, kdo ho mezi čtyřmi očima v ateliéru Josky Skalníka přesvědčil, aby na schůzku s Čalfou šel. Což prý Havel zprvu z principiálních důvodů ostře odmítal.

Seriál již kritizoval i Alexandr Vondra. Čtěte ZDE

Podstatný detail, který Havlovi unikl

Pithart si ale všiml podstatného detailu, který Havlovi unikl. Tím detailem měla být zmínka ve vzkazu, který tlumočil Čalfův posel, o „dokonale vyčištěné místnosti dánskou firmou“ (tj. od možného odposlechu). „...z čehož se mi pozdávalo, že se Čalfa chystá k riskantnímu kroku, který musí utajit právě před svými,“ vysvětlil Pithart s tím, že proto Havla po chvíli přesvědčil, ať do té Strakovky jde. Neměl ale o ničem jednat, pouze Čalfu vyslechnout a pak se s ostatními poradit.

Havel ale Pitharta neposlechl a jednal. Zmíněná schůzka podle Pitharta mnohé rozhodla. „Bez Čalfova ,aranžmá´ ve smyslu špičková aplikace technologie moci plus něco vydírání, by komunisté ve Federálním shromáždění vzápětí snadno prosadili již připravenou změnu ústavy, totiž zavedli by přímou volbu prezidenta,“ poznamenal Pithart s tím, že volba prezidenta by v takovém případě byla nejdříve v únoru, možná až v březnu 1990.

Kdyby byla přímá volba prezidenta, mohl být zvolen Dubček nebo i Adamec

Nevýhodou by bylo, že všechny připravované změny by se do té doby zastavily. „Společnost by se jaksi ,naprázdno´, o to však hlasitěji polarizovala, mj. ve vztahu mezi Čechy a Slováky. Ti by všichni volili Dubčeka. Mohl by být docela dobře zvolen i Adamec...,“ vyjevil možný vývoj Pithart.

Svůj zmíněný vstup do listopadové a prosincové hry o moc považuje Pithart za ten, který měl největší dosah. „A byla to jen a jen náhoda: vůbec jsem v tom ateliéru v tu chvíli, kdy přišel posel, nemusel být...,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…