K jednomu stolu zasednou Merkelová, Kurz i Juncker. Co se bude dít?

20.06.2018 14:22

V Bruselu se v neděli uskuteční neformální schůzka šéfů států a vlád několika členských zemí Evropské unie k migraci a azylové politice. Dnešní informaci agentury APA potvrdila Evropská komise (EK). V prohlášení dodala, že na setkání pozvala „zainteresované“ státy, více ale neupřesnila. Zprávu převzala ČTK.

K jednomu stolu zasednou Merkelová, Kurz i Juncker. Co se bude dít?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Kromě německé kancléřky Angely Merkelové, rakouského kancléře Sebastiana Kurze a předsedy EK Jeana-Clauda Junckera se minisummitu patrně zúčastní také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Bulharska, uvedly agentury AFP a AP. Česko podle mluvčí vlády Barbory Peterové na schůzce zastoupeno nebude.

Představitelé členských zemí EU se v Bruselu sejdou před summitem všech osmadvaceti států, který se bude konat příští čtvrtek a pátek. Tématem setkání mají být podle agentury APA nelegální migrace, posílení dublinské dohody o odpovědnosti členských států unie za vyřízení žádostí o azyl a evropská pohraniční stráž Frontex.

„Summit patrně svolává státy klíčové ve sporu o trvalou odpovědnost. Je logické, že Rakousko jakožto budoucí předsednická země je pozváno. My budeme mít možnost o těchto tématech mluvit mezi zeměmi V4 a Rakouskem už zítra (ve čtvrtek) v Budapešti. To je naše platforma a pan Kurz je podobně smýšlející, takže lze využít našeho zítřejšího (čtvrtečního) setkání ke koordinaci mezi středoevropskými zeměmi,“ napsala ČTK Peterová.

Spekulace o tom, že se ještě tento týden bude konat mimořádný summit některých zemí k migraci, se objevily už o víkendu v souvislosti s vládní krizí v Německu, kterou vyvolal spor o migrační plán mezi ministrem vnitra Horstem Seehoferem a kancléřkou Merkelovou. Mluvčí německé vlády v neděli ale odmítl spekulace komentovat s tím, že summity jsou záležitostí evropských institucí.

Kancléřka Merkelová chce najít evropské řešení migračního problému. Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…