K řádnému předání celé agendy úřadu nedošlo, povzdechl si starosta Březové nad Svitavou

06.01.2015 12:43

Novým starostou Březové nad Svitavou se stal Karel Adámek (Změna 2014, SNK). Oproti svému předchůdci, který působil ve funkci šestnáct let, je v politice nováčkem. Představu o tom, čeho by chtěl dosáhnout však má. Jakou? A jak hodnotí své první koaliční vyjednávání, či první měsíce ve funkci? Co ho nejvíce překvapilo? Nejen na to odpovídal pro ParlametníListy.cz.

K řádnému předání celé agendy úřadu nedošlo, povzdechl si starosta Březové nad Svitavou
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Ocenění Pradubického kraje

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil po šestnácti letech ve funkci Martina Kisse. Co podle Vás mělo na výsledek voleb největší vliv?

Komunikovali jsme témata, která se občanů našeho města bezprostředně dotýkají a která je oslovila. Zejména otázky transparentnosti řízení města, transparentnosti výběru a rozhodování při zadávání veřejných zakázek, hospodaření města jako celku, problematiky místních komunikací. Současně se podařilo sestavit takovou kandidátní listinu, která budila mezi občany pocit důvěry.

Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo?

Aktuálně jsem stále ve fázi seznamování se s agendou města. Dokončili jsme veřejnou zakázku, která je nově zatížena korekcí ze strany SFDI, před dokončením je veřejná zakázka kanalizace a ČOV, která je rovněž zatížena korekcí ze strany MŽP, což bylo mediálně dostatečně komunikováno. Probíhají nejrůznější jednání, jak tento nepříznivý stav zvrátit, aby negativně neovlivnil další rozvoj našeho města. Překvapila mě celá řada věcí, jednání a přístupů jednotlivců, ale na jejich vyhodnocení je ještě příliš brzy.

A co povolební vyjednávání? Jaký z nich máte pocit? Přeci jen neprobíhala úplně hladce.

Povolební vyjednávání byla pro mě naprosto novou zkušeností. Nicméně jejich výsledek dopadl prakticky podle očekávání.

V jakém stavu jste přebíral úřad? Vypadl na Vás ze skříně nějaký kostlivec?

Pokud bychom úřad přebírali, byla by to optimální situace, za které by úřad a celou agendu města někdo předával. K tomu však, v rozsahu, který jsem očekával, nedošlo. Složitostmi jednotlivých agend a probíhajících investičních akcí včetně dotačních titulů a jejich nepřehlednou archivací, jsme se museli probrat sami. A musím říci, že z některých zjištění jsem byl více než překvapen.

Co budete chtít dělat jinak než Váš předchůdce? A v čem na něj naopak budete chtít navázat?

Každý jsme jiný. Navíc můj předchůdce byl dlouholetý praktik, já se v komunální politice rozkoukávám. Jisté představy ale mám. Jsou v přímé souvislosti s tím, co jsme deklarovali v rámci předvolební kampaně. Nevylučuji ale, že některé postupy mohou být podobné se smýšlením mého předchůdce.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní a současně Váš první rok ve funkci?

První prioritou je logicky dokončení kanalizace a ČOV ve městě, přechod k novému provozovateli kanalizačního systému, nastavení všech podmínek a pravidel k řádnému a pokud možno bezproblémovému chodu tohoto zařízení. Druhou pak jsou opravy místních komunikací dle plánu oprav, který v současné době zpracováváme. Stav místních komunikací je dlouhodobě žalostný.

Čeho byste chtěl celkově dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Jak a čím se podle vás měří úspěch? Město bez dluhů a v dobré kondici, spokojení občané. Tak si představuji základ úspěchu. Sankce a korekce, kterých se vyrojilo na můj vkus poměrně hodně, nejsou správnou vizitkou.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, bude od Nového roku dočasně hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Je to i Váš případ?

Náš rozpočet je schválen jako řádný.

Jaké hlavní investice v letošním roce plánujete?

Dokončení kanalizace a ČOV ve městě s požadavkem zhotovitele na významné navýšení konečné ceny díla, opravy místních komunikací a revitalizace toku řeky Svitavy – protipovodňová opatření. Ostatní případné investice dostanou prostor ve chvíli, kdy bude jasné, jak město dopadne s již zmiňovanými mnohamilionovými sankcemi.

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, většina lidí je polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

„Optimismus pramení z nedostatku informací“, jak se praví v jednom aforismu. Nicméně bych rád i v prostoru nedostatečných či neúplných informací zůstal optimistou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…