KSČM podpořila svého předsedu proti Petříčkovi: Nese odpovědnost za nárůst fašistických tendencí v ČR

18.05.2020 18:50

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) čelí prohloubení sporů s KSČM. Výkonný výbor komunistů totiž vydal prohlášení, v němž podporuje předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Ten Petříčka vyzval k rezignaci, protože prý „nese odpovědnost za nárůst fašistických tendencí v České republice“. Podle výboru KSČM šéf diplomacie devalvoval Česko na americkou kolonii.

KSČM podpořila svého předsedu proti Petříčkovi: Nese odpovědnost za nárůst fašistických tendencí v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

V dokumentu výboru KSČM se uvádí, že „Petříček se snížil k přirovnávání hrůz nacistické okupace k událostem, které souvisejí se studenou válkou“. Navíc podle komunistů „de facto připustil další krok k přenesení viny za rozpoutání druhé světové války dílem téměř rovným z nacistického Německa na Sovětský svaz“. To je podle komunistů naprosto nepřijatelné.

„KSČM je přesvědčena, že ministr zahraničí morálně a politicky devalvoval Českou republiku z polokolonie na kolonii Spojených států amerických,“ uvedl také výbor v prohlášení podle informací serveru iDnes.cz.

Výkonný výbor tak podpořil svého předsedu Vojtěcha Filipa, který v nedávném rozhovoru pro ruský armádní web Krasnaja zvezda vyzval Petříčka k rezignaci. „Věřím, že se jedná o ostudu v mezinárodním měřítku a absolutní neúspěch šéfa české diplomacie, který měl okamžitě rezignovat, nebo měl být bez prodlení odvolán z funkce,“ řekl Filip s tím, že v Česku roste neonacismus a oslavují se banderovci a vlasovci.

V prohlášení výboru se opakuje teze související s odstraněním sochy maršála Koněva, že naše země zažívá zneuctění piety padlých rudoarmějců a bagatelizaci úlohy Rudé armády při osvobození Prahy. Odkazují také k plánovanému pomníku vlasovcům, což prý napomáhá k překrucování historie a v důsledku to může vést až k dalšímu možnému válečnému konfliktu.

Petříček Filipovu kritiku označil za úsměvnou a jde podle něj jen o součást vnitřního boje v KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…