Kalousek: Možná jsme lidi příliš děsili. Rozhodně ale nemůžeme za recesi

03.01.2013 11:32

Šéf státní poklady Miroslav Kalousek v rozhovoru pro týdeník Ekonom připustil kritiku, že vláda lidi příliš strašila a prozradil, že v příštích letech zvýší v zájmu ekonomiky a zaměstnanosti výdaje v rozpočtu.

Kalousek: Možná jsme lidi příliš děsili. Rozhodně ale nemůžeme za recesi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru vyslovuje přesvědčení, že v roce 2013 skončí recese. „Veškeré indikátory a predikce tomu nasvědčují,“ míní.

Dále také vysvětluje, proč se v příštích letech rozhodl tempo snižování deficitu státního rozpočtu rozvolnit. „Chladne eurozóna. V zájmu ekonomiky a zaměstnanosti to bude znamenat v roce 2014 zhruba o pět miliard korun vyšší výdaje oproti původním plánům. A v roce 2015 dokonce o 30 miliard více,“ prozradil ministr.

Ten dále zdůraznil, že hodnotit ekonomiku jen podle HDP je chyba. „Pro nás bylo klíčovou politikou nedostat se do situace, kdy bychom se stali rukojmím finančních skupin. Zcela jistě patříme do první desítky evropských zemí, jejíž prosperitu investoři berou bez jakýchkoli pochyb,“ je přesvědčen Miroslav Kalousek.

Ministr též odmítl kritiku ekonoma Jana Švejnara, že recesi způsobuje přímo vládní politika. „Skutečně ekonomiku přibrzďuje, na HDP se to odráží asi výší 0,3 procenta. Ale tvrdit, že by tato politika recesi způsobila, je absurdní,“ vypořádal se obviněním.

Neděsili jsme lidi příliš?

I když je prý jako ministr obviňován, že jen škrtá a straší, lidem musel podle svých slov říct pravdu. „Sám ale přemýšlím: Neděsili jsme příliš? To je správná připomínka, jsem ochoten přijmout kritiku, že jsme vedle často nepopulárních úspor měli dávat i nějaké východisko, naději,“ zmínil.

Kritiku ze strany ekonoma Pavla Kohouta však odmítl komentovat. Ten patřil k nejhlasitějším kritikům vládního zvyšování daní. „Nevadí mi kritické komentáře lidí, jichž si vážím. Pan Kohout se ale stal poradcem Věcí veřejných, a tak se nezlobte, že to nebudu komentovat,“ odmítl se vyjádřit.

Dále také Miroslav Kalousek uvedl, že v budoucnu vůbec nemá problém se vznikem evropské federace, ale prý jen v případě, že si to bude přát drtivá většina lidí a dospěje se k tomu demokratickou cestou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…