Kalousek hájí Parkanovou: Podezřelý je spíš postup vyšetřovatele

18.06.2012 7:34

Ministr financí Miroslav Kalousek zastává svůj názor a opět odmítl, že by bývalá ministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová nesla vinu v kauze letounů CASA, a kritizuje práci policie. Je přesvědčen, že by Parkanová měla zůstat ve své funkci.

Kalousek hájí Parkanovou: Podezřelý je spíš postup vyšetřovatele
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová, koláž

„Kdybychom připustili, že to, z čeho je obviněna, je trestný čin, tak podporujeme hlavního podezřelého. A to je vyšetřovatel, který má takový právní názor,“ řekl Kalousek novinkám.cz, který se již dříve vyjádřil, že jde o policejní zlovůli.

„Ministerstvo financí má po dlouhé roky názor, že na tento typ zakázek nelze zadat znalecký posudek na cenu obvyklou, pokud by nepanovala povinnost posudek zadat. Je to dlouhodobé právní stanovisko, podle kterého zcela standardně léta postupují ministři vnitra, obrany i spravedlnosti,“ vysvětluje ministr a hájí tak jednání Parkanové.

Vše k tématu Parkanová a CASA

„Naopak nestandardní je postup policisty, který má zcela ojedinělý právní názor a který se v jednom jediném případě rozhodl stíhat jednu osobu ze stovek dalších, které by tedy také šlo obvinit. A já se ptám, kdo je víc podezřelý? Ministryně, která konala v souladu s praxí, nebo policista, co přichází se zcela ojedinělým právním názorem?“ ptá se Kalousek.

Heger nemá pravdu

Nejen Kalousek hájí svoji kolegyni, také ministr zahraničí Karel Schwazenberg nesouhlasí s tím, aby Parkanová rezignovala na svoji funkci. "Kdyby se kvůli každému obvinění měla složit parlamentní funkce, pak by osud každého ústavního činitele mohl ovlivnit kterýkoliv policejní komisař,“ řekl novinkám.cz.

Ani jeden z ministrů tak nesouhlasí s názorem Leoše Hegera, který spíše zastává stanovisko, že by Parkanová měla svoji funkci ve sněmovně opustit. "Kdyby se stalo něco takového mně, tak bych to určitě udělal. Velmi vážně bych zvažoval vypuštění svého mandátu,“ řekl v televizi Prima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…