Kalousek je dokonalým příkladem politické demagogie, míní europoslanec Rouček

12.08.2012 8:25

Europoslanec sociální demokracie Libor Rouček srovnává citát dávno zesnulého amerického satirika Henryho Louise Menckena s řečmi šéfa resortu financí Miroslavem Kalouskem (TOP09). Satirik totiž hlásal, že demagog je ten, jenž hlásá věci, o nichž ví, že nejsou pravda, a to lidem, o nichž ví, že jsou hlupáci.

Kalousek je dokonalým příkladem politické demagogie, míní europoslanec Rouček
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček se vyjadřuje ke Kalouskovým výrokům pro Českou televizi z 10. srpna na adresu sociální demokracie ve věci církevních restitucí. Nelíbí se mu totiž demagogie nynějšího šéfa státní pokladny.

„Kalousek samozřejmě dobře ví, že hlásá věci, které nejsou pravda. Podle Menckenovy definice zřejmě navíc považuje své publikum za úplné hlupáky,“ píše na oficiální stránce sociální demokracie Libor Rouček.

Demagogie jako hrom

Europoslanec cituje Miroslava Kalouska v prohlášení, že plakáty ČSSD jsou útokem na každého věřícího člověka. To je podle Roučka demagogie jako hrom. Zdaleka ne všichni věřící se totiž ztotožňují s vládním pojetím restitucí.

„Řada představitelů zjm. evangelických církví otevřeně kritizuje neprůhlednost zrodu zákona o vyrovnání s církvemi. Mnoha věřícím se ani za mák nelíbí zápal, se kterým se katolický klérus pustil do boje o světské statky,“ zastává se plakátů europoslanec.

Podle Roučka sociální demokracie kritizuje hlavně vládní strany za neprůhledně sjednané podmínky v nově předloženém zákoně. „Mají vážné pochyby o korektnosti výpočtu vraceného majetku a peněz, jakož i o garancích proti možnému prolomení restituční hranice dané komunistickým převratem z roku 1948,“ píše na stránkách ČSSD Rouček.

Urážka kriticky uvažujících občanů

I další poznámka ministra financí je pouze demagogie, a to mínění, že majetek, který se vrátí církvím, nezmizí z České republiky, ale bude dál sloužit ku prospěchu celé společnosti. Důvodem je podle sociálního demokrata to, že je již nyní zřejmé, že řada podnikatelských subjektů čeká na svou příležitost spekulovat s nemovitým majetkem, pozemky a lesy, které církve nebudou s to spravovat.

„Leccos napoví i to, že Nečas s Kalouskem chtějí osvobodit církve od daně z prodeje nemovitostí, která se má od příštího roku zvyšovat. Česká společnost za těchto okolností nemá a ani nemůže mít vliv na to, jak církve se svým nově nabytým majetkem naloží!“ píše Rouček s tím, že se soukromým majetkem může majitel nakládat jakkoli.

Kalousek je dále podle sociálního demokrata přesvědčen, že nesouhlas části veřejnosti s církevními restitucemi je výsledkem dlouholeté komunistické propagandy. To je podle Roučka nejen další demagogie, ale i urážka kriticky uvažujících občanů, kteří mají právo se ptát, jakým výpočtem koalice dospěla k 75 miliardám korun v majetku a 59 miliardám náhrady v penězích a o jaké konkrétní statky se má jednat. „Kalousek přece nemůže všechny pochybující občany označit za stádo indoktrinované nenávistnou komunistickou ideologií!“ píše Rouček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…