Kalousek pomůže obcím ze Severozápadu, které spoléhaly na dotační program

01.05.2013 17:10

Obce z Karlovarského a Ústeckého kraje, které se dostaly kvůli nedostatku peněz v ROP Severozápad do neřešitelné situace s vlastním financováním, se mohou obrátit na Ministerstvo financí s žádostí o pomoc. Ministerstvo jim nabízí tzv. návratnou finanční výpomoc.

Kalousek pomůže obcím ze Severozápadu, které spoléhaly na dotační program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Postižené obce se mají obrátit přímo na toto ministerstvo, kde bude případ každé obce prošetřen. To je výsledek úterního jednání ministra financí Miroslava Kalouska se zástupci Svazu města a obcí (SMO) z obou postižených krajů. Ministr znovu před zástupci SMO zopakoval, že stát se necítí zodpovědný za situaci v ROP Severozápad, odpovědnost padá na zastupitelstva obou krajů, jejichž povinností je chybějící peníze dorovnat.

Problémy obcí v Karlovarském a Ústeckém kraji vyplývají z výpadku finančních prostředků v ROP Severozápad, které se v důsledku korekcí od Evropské komise snížily zhruba o 2 miliard korun. Kraje odmítají prostředky dorovnat a žádají to po státu.

„Jedny z nejvíce postižených subjektů v případě nedofinancování ROPu jsou obce, které v těchto krajích mohou přijít o finanční prostředky v objemu 1,5 miliardy korun,“ sdělila mluvčí SMO Ingrid Štegmannová. Konkrétně se to týká 20 měst a pěti obcí, které kvůli zastavení programu nedostaly finanční prostředky svých projektů. „Obce se tak velice jednoduše mohou dostat na samou hranici bezpečného zadlužení a je ohrožen jejich další vývoj,“ dodala představitelka SMO.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…