Kalousek přirovnal mistrovství světa ve fotbale v Rusku k Hitlerově olympiádě. A vyslal prosbu

30.05.2018 19:53

Nejdříve čeští i zahraniční novináři truchlili nad zavražděným ruským novinářem Arkadijem Babčenkem, pak se ale ukázalo, že jeho vražda byla podfuk, a do značné míry se jim téměř vzápětí ulevilo. Stejně tak tomu bylo například u předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, ten prý takhle dlouho na něco nenaletěl. „A už dlouho jsem nebyl tak rád, že jsem naletěl,“ napsal na svém Twitteru. Ukrajinské úřady také dnes uvedly, že zinscenováním vraždy zabránily Babčenkově vraždě nařízené ruskými tajnými službami.

Kalousek přirovnal mistrovství světa ve fotbale v Rusku k Hitlerově olympiádě. A vyslal prosbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Ruský novinář byl pro mnohé trnem v oku. Arkadij Babčenko nenechal nit suchou na Ruské federaci. Ve svých textech kritizoval kupříkladu ruský armádní sbor Alexandrovci nebo ruského prezidenta Vladimira Putina. Proti kremelské vládě organizoval také demonstrace, které byly vyhlášeny za nepovolené.

V úterý večer obletěla svět zpráva, že byl Babčenko zastřelen. Ve svém bytě. Spekulovalo se o tom, že byl zavražděn kvůli své novinářské práci. Ukrajinská policie to nechtěla komentovat. Tedy až do dnešního odpoledne. Dnes totiž údajně zavražděný novinář předstoupil před novináře. Živý a zdravý. České diváky o tom informuje Česká televize.

Babčenko oznámil, že měl obavy o svůj život a raději zinscenoval vlastní smrt, aby zmizel z hledáčku případných pronásledovatelů. Poté ukrajinské policii poděkoval, že mu touto lstí pomohla zachránit život.

Když se předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek o zinscenování vraždy dozvěděl, nevycházel z údivu. „Takhle už jsem dlouho nenaletěl. A už dlouho jsem nebyl tak rád, že jsem naletěl,“ reagoval ve svém tweetu na pozitivní, i když překvapivou zprávu odhalující fakta o údajné novinářově vraždě.

Ve svém druhém příspěvku pak kvitoval vyjádření ukrajinských úřadů, že vraždu Babčenka naplánovaly ruské tajné služby. „Vím, že se to nestane, ve hře je příliš mnoho peněz. Leč přál bych si, aby civilizované země bojkotovaly MS ve fotbale v Rusku. Účast na olympiádě v Berlíně 1936 byla chyba,“ uzavřel s tím, že bude smutné tuto chybu opakovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…