Kalousek udeřil na ODS kvůli Gretě: Nechápu. To se té dívky tolik bojíte?!

24.09.2019 15:51

Emotivní proslov švédské aktivistky Grety Thunbergové na summitu OSN je podle zástupců ODS výsledkem zelené lobby a radikální zelené ideologie. „Pozornost, která je věnovaná Gretě Thunberg, je přehnaná a nezdravá,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek nechápe, proč se zástupci občanských demokratů švédské středoškolačky tolik bojí.

Kalousek udeřil na ODS kvůli Gretě: Nechápu. To se té dívky tolik bojíte?!
Foto: Screen ČT24
Popisek: Greta Thunbergová hovoří v OSN

Greta Thunbergová hýbe mediálním světem po celém světě. „Neměla bych tu být, měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu,“ řekla ve svém projevu na summitu OSN. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ pokračovala emotivně a mluvila o zradě politiků a předkládala vizi zničené planety.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34670 lidí

Její vystoupení na summitu OSN vyvolalo v České republice reakce zejména u zástupců ODS. „Mladí lidé mají jistě právo na radikální postoje a revoltu. Pozornost, která je věnovaná Gretě Thunberg, je ale přehnaná a nezdravá. Jsem na straně rozumu, svobody a odpovědnosti, ne na straně ideologie a omezování svobody,“ uvedl pro web Novinky.cz lídr ODS Petr Fiala, podle nějž je třeba celou věc řešit bez emocí a nepodléhat ideologiím.

Europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová na Twitteru hovořila dokonce o zeleném šílenství. „Považuji ochranu životního prostředí za velice důležité téma a konzervativní hodnotu. Současné zelené šílenství ale nemá s ochranou přírody vůbec nic společného. Dokonce považuji za lumpárnu, když někdo pro své politické cíle zneužívá mladou dívku a děsí mladé lidi po celém světě,“ nebrala si servítky Vrecionová.

Reagoval také europoslanec za ODS Jan Zahradil, podle kterého si teď představitelé OSN vyčítají, že Gretu vůbec zvali. „Starý socialista v čele OSN A. Guterres si chtěl napřed zasurfovat na valící se vlně, a pak měl co dělat, aby sám nepolykal andělíčky. Jsem zvědav, kolik přítomných hlav států ho se skřípěním zubů za tohle pochválí,“ komentoval ironicky Zahradil.

Vůbec nejostřeji hodnotil Gretino vystoupení v OSN poslanec ODS Jan Skopeček. „Všichni jsou dnes zděšeni šíleným projevem nezletilé, nemocné Gréty v OSN. Více než této dětské oběti zelené lobby se děsím politiků, kteří jí dávají prostor při summitech, berou vážně její apokalyptické vize a mění podle ní politiku. To jsou ti skuteční nebezpeční šílenci,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek nechápe, proč občanští demokraté věnují vystoupení Grety na půdě OSN tolik pozornosti. „Pamatuji si v OSN mnoho projevů zástupců hnusných diktatur a zrůd, které podporovaly mezinárodní terorismus a vraždění. Nikdy jsem ale po těch projevech neslyšel nikoho z ODS takhle vyvádět. To vás tahle dívka děsí víc než oni? Pokud vidíte hlavního nepřítele v ní, je to zlé,“ nechápal strach členů ODS Kalousek.

Šéf Starostů Vít Rakušan hodnotil současnou zelenou vlnu mladých jako přehnaně emotivní, ale v jádru správnou. „Pokud tu máme mladou generaci, jejímž tématem je zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj, tak je to nejlepší téma, které si mladá generace mohla vybrat. Pokud ten tlak, možná trochu příliš emotivní, povede k tomu, že elity začnou brát výzvy ohledně životního prostředí vážně, tak jsem za to trochu vděčný,“ řekl Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se podle býv…