V Německu tlačí „klima“ horem dolem. A hrozí prý, že příští vláda učiní děsivý tah, zasáhl by i Česko

24.09.2019 14:27

Bloger Marian Kechlibar se podivuje nad tím, jaký důraz je v politickém a mediálním prostoru v Německu věnován boji s klimatickými změnami. Informace jsou navíc podle něj stejně jednostranné, jako když se před lety psalo o migraci výhradně s pozitivním hodnocením. „Osobně si myslím, že se musíme připravit na možnost, že budoucí německá vláda pod tlakem aktivistů jednoduše deindustrializuje,“ varuje komentátor, že to by mělo velký dopad i českou ekonomiku.

V Německu tlačí „klima“ horem dolem. A hrozí prý, že příští vláda učiní děsivý tah, zasáhl by i Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Německá vláda minulý týden schválila klimatický balíček, ve kterém se zavazuje snížit produkci CO2, dodatečně zdanit benzín a naftu, snížit ceny elektřiny, podporovat elektromobilitu a železniční dopravu a mnoho dalšího, to vše s celkovými náklady v přepočtu 1,4 bilionu korun.

Kechlibar se podivuje nad tím, že ani takové ambiciózní cíle aktivistům nestačí. „Zelení už prohlásili, že napadnou vládní klimatický balíček ve Spolkové radě. Jedna z věcí, kterou budou požadovat, je intenzivnější výstavba větrných elektráren na pevnině,“ informuje Kechlibar s tím, že aktivisté akce Fridays for Future považují opatření za nedostatečná.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34669 lidí

Podle komentátora je hlavní potíž v tom, že téma klimatických změn dostává v mediálním prostoru až příliš velký prostor. „Pro českého čtenáře je jen obtížně představitelné, jak vypadají aktuální německá média. Téma klimatické změny zabírá v německém mediálním prostoru tolik místa, až ubírá kyslík všem ostatním událostem, migrací počínaje, brexitem pokračuje a nebezpečnými válečnými hrátkami v Perském zálivu konče,“ píše Kechlibar, že vše kromě boje s klimatickými změnami je v pozadí.

Němečtí novináři prý podporují hysterii, která se kolem globálního oteplování strhla. „Sledování vlastní hříšnosti, z toho plynoucí sebemrskačství, pocity viny a obsese čistým životním stylem, se mezi novináři stalo pevnou součástí osobní identity,“ upozorňuje Kechlibar, že většina německých médií o klimatickém boji informuje zcela jednostranně.

To stejné se podle něj dělo před lety v souvislosti s migrační krizí. „Před dvěma lety vyšla v Německu studie, která se věnovala migrační krizi roku 2015 a jejímu obrazu v médiích. Podle ní se německá média na vrcholu krize věnovala tématu zcela jednostranně, neposkytovala prostor pro obavy a odpor populace,“ připomíná komentátor s tím, že situace se podle něj opakuje.

„Pouliční rebelie Fridays for Future mají mohutnou podporu vládnoucí vrstvy. Sympatie novinářů i politiků jsou zjevné, prostoru v médiích dostává hodně. Kriticky se vymezujících hlasů je naopak málo,“ má jasno Kechlibar, že německé sdělovací prostředky informují o ekologickém hnutí zcela jednostranně a zpronevěřily se zásadě objektivity.

To může podle Kechlibara v krajním případě vést až k úplné deindustrializaci. „Osobně si myslím, že se musíme připravit na možnost, že budoucí německá vláda pod tlakem aktivistů jednoduše deindustrializuje,“ píše bloger a upozorňuje, že by to měli řešit i čeští politici. „U nás ale řešíme záležitosti typu Babiš, Zeman, EET a podobně. Příliš nás rozptylují jiná témata, třeba zrovna to pitomé Čapí hnízdo,“ píše Kechlibar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…