Kalouskovy dluhopisy válcují banky. Vydělají vám až desetkrát více

11.05.2012 9:15

Pokud vám leží na účtu v bance např. 50 tisíc korun, ročně vám k nim banka připíše sumu asi 5 až 150 korun. Jestliže se tytéž peníze rozhodnete investovat do státních dluhopisů, jejichž vydání připravil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), můžete vydělat až 8770 korun.

Kalouskovy dluhopisy válcují banky. Vydělají vám až desetkrát více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Ministr financí Miroslav Kalousek připravil novou várku státních dluhopisů. Občané i instituce si mohou vybrat mezi čtyřmi typy podle toho, jak dlouho chtějí mít finanční prostředky vázány právě ve dluhopisech. Server Týden spočítal, že Kalousek dokáže peníze občanů zhodnotit mnohonásobně lépe než běžné účty bank.

Poplatky, poplatky a zase poplatky

„Podle ministerských propočtů je průměrné roční úročení u 1,5 letého diskontovaného dluhopisu 2,05 procenta, u pětiletého kuponového 3,22 procenta a 3,41 procenta u pětiletého reinvestičního. Při inflaci okolo tří procent zhodnocení u jednoletých dluhopisů tuto inflaci ani nepokryje, u zbylých dluhopisů již ano, byť jen mírně,“ píše server.

Připomíná však, že peníze ležící na běžném účtu nevydělají prakticky nic. Po započtení všech poplatků za manipulaci s účtem bývají lidé co do výnosnosti svých běžných účtů prakticky v mínusu. Ale i kdybychom od těchto poplatků odhlédli, dá se říci, že zhodnocení peněz uložených ve státních dluhopisech je až desetkrát vyšší než na běžných účtech.

Podobná situace panuje také u termínovaných bankovních vkladů. Zde banky slibují zúročení o jedno až dvě a půl procenta, ale i zde je třeba mít na paměti, že notnou část tohoto zhodnocení spolknou bankovní poplatky. Tyto termínované vklady tak snesou srovnání se státními dluhopisy především v tom, že po nějakou dobu občanům nedovolí s vloženými prostředky volně disponovat. Sluší se však dodat, že nemalé poplatky, které si české banky účtují, byly jedním z faktorů, které ochránily český bankovní sektor před poslední finanční krizí.

Z dluhopisů, které Kalousek nabízí, se jako nejvýhodnější jeví pětileté reinvestiční, ze kterých má klient nejvyšší výnos. Pokud investuje částku 50 tisíc korun, za pět let vydělá cirka 8770 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…