Kalouskův náměstek v rádiu sliboval: Na povodně dáme až sedm a půl miliardy

10.06.2013 18:48

Vláda má prozatím k dispozici asi sedm a půl miliardy korun, prozradil to náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Pokud se ukáže, že je na odstranění povodňových škod třeba více peněz, už by se musel měnit zákon o státním rozpočtu. Napřed však musí být hotová studie z Ministerstva pro místní rozvoj Kamila Jankovského (LIDEM). Bez ní ony miliardy "nasazeny" nebudou.

Kalouskův náměstek v rádiu sliboval: Na povodně dáme až sedm a půl miliardy
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS) se v pondělních Impulsech Václava Moravce na rádiu Impuls vyjadřoval k povodním. Prvních tři sta milionů korun je k dispozici okamžitě. Tato pomoc se dostává dál především prostřednictvím krajů. Rozdělování těchto prostředků není prý spojeno s žádnou velkou administrativou kraje. K vyúčtování dojde až na počátku roku 2014.

Jak to bude s daněmi u zatopených podnikatelů

„Tady předpokládáme, že kraje rozhodují se znalostí věcí, neboť jsou postiženým městům blíže. Tady na ně plně spoléháme,“ prohlásil Minčič. Vláda prozatím počítá se 4 miliardami korun ze státní rezervy, která na nápravu povodňových škod padne. Další prostředky bude teoreticky možné získat z dluhové služby, z lepší správy dluhů bude možno využít asi 2 miliardy korun. Dalších 1,3 miliardy by mohly být využity ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Celkem jde asi o potenciálních sedm a půl miliard korun. Tyto bude možné využít v okamžiku, kdy bude připravena příslušná strategie obnovy území, kterou má zpracovat Ministerstvo pro místní rozvoj. Náměstek v této souvislosti ovšem poukázal na to, že díky nekončícím srážkám možná ještě povodeň není za námi a vypracovat strategii obnovy bude možné, až škody přestanou narůstat.

A jak to bude s daňovými úlevami pro podnikatele postižené povodní? Podle Minčiče se budou podnikatelů týkat v okamžiku, kdy předloží příslušný posudek o škodách od pojišťovny nebo od znalce. Pokud budou škody stejné či větší než příslušná daňová povinnost, bude tato povinnost dotčeného podnikatele nulová. Pokud bude škoda menší než příslušná daňová povinnost, podnikateli se daňová povinnost odpovídajícím způsobem sníží.

Maximální výpadek z tohoto vstřícného kroku Ministerstva financí by se mohl pohybovat od 3 do 5 miliard korun. Záleží také na tom, zda firmy vůbec vykážou zisk. Tento daňový výpadek by se navíc projevil až v roce příštím.

Bude se měnit zákon o státním rozpočtu?

Co se týče dalších finančních prostředků nad rámec oněch 7,5 miliardy, tak už by se musel měnit zákon o státním rozpočtu. K tomu by mohlo dojít v okamžiku, kdy by kraje poptávaly podstatně více peněz než oněch 7,5 miliardy korun. V tuto chvíli ale žádná taková čísla nemáme, podotkl Minčič.

Následně náměstek odpovídal na otázku, kam zmizely peníze z povodňové daně, která byla vybrána před několika lety. Šlo o čtyři miliardy korun a to, co z této částky zbylo, bylo využito na protipovodňová zařízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…