Kalouskův úřad se chlubí: Zvýšení DPH funguje, přineslo nových 21 miliard

08.08.2012 17:56

Zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas považoval za nutné polemizovat s ekonomem Tomášem Prouzou, který v úterních Lidových novinách kritizoval vládu za nesmyslnou daňovou politiku. Podle Haase ekonom při své kritice ignoroval všechna dostupná fakta.

Kalouskův úřad se chlubí: Zvýšení DPH funguje, přineslo nových 21 miliard
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek sleduje čas

V replice pro Lidové noviny kritizoval především Prouzovo tvrzení, že vláda v rozporu se zásadami uvedenými v základních učebnicích ekonomie zvyšuje již tak vysoké daně a pak se diví, že je nikdo nechce platit a daňový výnos klesá.

Mluvčí ministerstva oponuje, že problematika je mnohem složitější a nelze říci, že pokles daňového výnosu je způsoben drastickým zvýšením snížené DPH. Především prý nelze činit závěry na základě sedmi měsíců, ale je třeba počkat až do konce roku, až odezní všechna zkreslení.

Rovněž prý není pravda, že letošní zvýšení daně žádné dodatečné příjmy nepřineslo. Analýzy prý ukazují, že nárůst výběru u položek ve snížené sazbě nastal zhruba v předpokládané výši, ale velmi výrazně (přiznává samo ministerstvo) poklesl u položek v základní výši. To znamená, že lidé omezili nákupy všeho kromě základních potřeb ve snížené sazbě.

To připouští i ministerstvo, když mluvčí píše o poklesu spotřebních výdajů v důsledku poklesu důvěry ekonomických subjektů. Odhaduje tedy, že z položek ve snížené sazbě letos vezme lidem z kapes o 21 miliard více, ovšem v základní sazbě přijde o 20 miliard, neboť lidé svou spotřebu letos sníží o zhruba 100 miliard. Ve výsledku tedy stát vydělá pouze jednu miliardu. Ministerstvo však zdůrazňuje, že bez těchto změn by byl státní rozpočet o dvacet miliard chudší.

Ohledně daňového zatížení následně Haas Prouzovi připomíná, že v době kdy působil jako náměstek Bohuslava Sobotky na ministerstvu financí, tak bylo daňové zatížení české ekonomiky ještě vyšší. Celkem prý tehdy brala vláda lidem asi o 100 miliard více. Závěrem tedy ministerský mluvčí kritizujícímu ekonomovi vzkazuje, že nepřehlíží třísky v očích ministerstva, ale odmítá vidět kládu v oku vlastním.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…