Kampaň představuje služby pro seniory, můžou díky pomoci žít doma

01.10.2013 9:23

V Česku dnes začíná kampaň, která má upozornit na služby, díky nimž mohou senioři do vysokého věku žít doma a nemusí se stěhovat do ústavů. Možnosti pomoci má starším lidem i jejich rodinám představit i web s adresou www.zitdeledoma.cz. Na dnešek připadá Mezinárodní den seniorů. Nadace Charty 77 vyhlašuje proto dnes soutěž o cenu Senior roku 2013.

Kampaň představuje služby pro seniory, můžou díky pomoci žít doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Kampaň pořádá sdružení Život 90. Podle jeho ředitele Jana Lormana si devět z deseti seniorů přeje žít doma, sami ve vyšším věku už ale vše nezvládají. O službách, díky nimž by mohli dál být ve svém domácím prostředí, často nevědí.

"Chceme, aby staří lidé žili ve svých domovech, v okruhu svých blízkých. V ideálním případě tak nedopustíme nebo alespoň maximálně odsuneme moment, kdy bude nutné umístit je do zařízení trvalé péče," uvedl Lorman. Podle něj lidé, kteří zůstávají doma, zůstávají déle soběstační a v lepší kondici. Péče je i výrazně levnější než v domovech pro seniory či léčebnách.

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Podle demografů bude nejvýraznější změnou v tomto století růst počtu lidí ve vysokém věku. Zatímco nyní žije v Česku zhruba 406.000 osob nad 80 let, za sedm let by jich mělo být zhruba o 50.000 víc. V roce 2030 podle statistiků bude mít za sebou osmdesáté narozeniny skoro 770.000 obyvatel a v polovině století pak už přes 1,07 milionu. Nyní je v zemi kolem 170.000 lidí nad 85 let, v polovině století jich má být přes půl milionu. Stoletých žije v ČR nyní kolem 850, v roce 2050 jich má být přes 15.000.

Nechybí ani informace o ceně služeb

Kampaň zahájí dnes večer ve Stavovském divadle Věra Čáslavská. Informace o službách najdou zájemci nejen na webu, ale také v brožuře. Tu mohou získat na úřadech práce či na radnicích. Na internetu i v drobném sešitku je dotazník, který pomůže nasměrovat na potřebnou službu. Je možné pak využít třeba půjčovnu kompenzačních pomůcek, osobní asistenci, pečovatelku, centrum denních služeb, stacionář či tísňovou péči. Nechybí ani informace o tom, kolik jednotlivé služby stojí. Na jejich zaplacení se dá využít příspěvek na péči. Ten nyní pobírá 102.000 lidí nad 80 let.

Podle odborníků potřeba péče v Česku ještě výrazně poroste. Už teď nabídka nestačí, a to zvlášť v malých městech a na venkově. Podle generální ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové by mnozí nezaměstnaní mohli najít ve službách pro seniory uplatnění.

Ode dneška do konce října je možné také nominovat kandidátky a kandidáty na cenu Senior roku 2013. Soutěž vyhlašuje Nadace Charty 77. Chce tak starší lidi podpořit, zdůraznit jejich výjimečné výkony a inspirovat jejich vrstevníky. Přispět chce i k překonání předsudků vůči osobám vyššího věku. Vítěze vybere porota. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 7. prosince. Bližší informace jsou na stránkách www.sensen.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…