Kampaně stran už nejsou štvavé, ale jsou nevýrazné, tvrdí odborníci

07.10.2012 8:04

Letošní předvolební kampaň je podle expertů krotká a nevýrazná. Strany, s výjimkou ČSSD, propagují nekonfliktní témata. Stírají se také rozdíly mezi tím, co jednotliví aktéři hlásají. Napsal server iDnes.cz.

Kampaně stran už nejsou štvavé, ale jsou nevýrazné, tvrdí odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár bilboardů k volbám.Vtip a provedení posuďte sami

Kampaně velkých stran jsou zaměnitelné. „Není nastolena žádná výrazná agenda. Všechny kampaně jsou univerzální a nabízejí to samé,“ řekl pro iDnes.cz mediální odborník a šéfredaktor časopisu Marketing & Media Daniel Köppl.

Občany už neunavují štvavé kampaně

Lidé jsou mnohem méně vystaveni antikampaním, jako tomu bylo v roce 2008. ČSSD se ale této strategie stále drží. Přesto je její kritika vlády spíš všeobecná.

Radikálnost se ovšem projevuje u menších politických stran a nezávislých kandidátů. „Řada jejich hesel je určena pro lidi, kteří slyší na populismus,“ dodal Köppl pro iDnes.cz.

Strany zlepšily podobu kampaní i slogany

Podle odborníka na marketing Davida Říhy se kampaně zlepšily ve své grafické podobě. Pozitivní je prý i přístup stran k volebním sloganům. „Zdá se mi, jakoby strany napříč spektrem, velké i malé, konečně pochopily, že mají na komunikaci s voličem jen jednu větu. A s ní by měly říct to hlavní a v ideálním případě i zaujmout,“ vysvětlil.

Rozdíly mezi grafikou jednotlivých kampaní se začínají stírat. „Je totiž stále snazší sehnat grafika, který třeba za pivo dokáže udělat pro stranu, které fandí, dobré vizuální materiály,“ dodal Říha. I malé strany se tak mohou vyrovnat těm velkým parlamentním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…