Kandidát na senátora: Už žádné další obce zničené těžbou

30.07.2012 11:14

Nedaleko Chomutova u obce Perštejn je podle kandidáta do Senátu Rudolfa Kozáka (ČSSD) zvláštní pomník. Kameny kolem vysokého kříže nesou názvy obcí, jež zanikly kvůli těžbě uhlí.

Kandidát na senátora: Už žádné další obce zničené těžbou
Foto: tan
Popisek: Kandidát na senátora Rudolf Kozák (ČSSD)

"Tento působivý památník by měli povinně navštívit všichni politici, zvláště pak ti, kteří pochybují o nutnosti zachovat nedotknuté těžební limity. Jsou to právě severozápadní Čechy, které mají bolestně důvěrnou zkušenost s nelítostným postupem při těžbě uhlí za totalitního režimu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kozák.

Kdysi kvetoucí obce tak podle jeho vyjádření musely ustoupit ekonomickým zájmům státu. Došlo tak k vykořenění tisíců lidí, k přerušení pouta mezi obyvateli a jejich zemí. "A nepotřebujeme ani psychology, aby nám bylo jasné, že právě v tomto vykořenění je nutné hledat základ vandalismu a podobných společensky škodlivých jevů. Stojím jednoznačně na straně těch, kteří uznávají, že osobní vlastnictví a práva obyvatel jsou více, než ekonomické zájmy těžařů," míní Kozák.

Novela horního zákona dává podle něj naději obyvatelům obcí, které dnes s obavou sledují, jak se těžební stroje pomalu sunou k jejich pozemkům. "Chápu nutnost zajistit dostatek energie pro stát, ale nechci se podílet na novém vystěhovávání rodin z jejich domovů a přihlížet bourání obcí, likvidaci památek a devastaci přírody," uzavřel Kozák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …