Kandidátku lidovců do eurovoleb podpoří několik menších stran a nezávislé osobnosti

05.02.2019 19:32

Kandidátku KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu podpoří několik menších stran a nezávislé osobnosti. Nejvýše z nich bude na osmém místě bývalá poslankyně Nina Nováková (nez., dříve TOP 09). ČTK to po dnešním jednání celostátního výboru KDU-ČSL řekl jeho místopředseda Marian Jurečka. Volby se uskuteční 24. a 25. května. Kromě parlamentních stran chystají kandidátky i nově vzniklá hnutí, založili je například europoslanci Jaromír Štětina nebo Pavel Telička a Petr Ježek.

Kandidátku lidovců do eurovoleb podpoří několik menších stran a nezávislé osobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Kandidátka bude podporována SNK ED, Korunou českou, Konzervativní stranou a Sdružením pro místní správu. Ještě se vyjednává podpora desítek regionálních sdružení, která například uspěla v regionálních volbách,“ řekl Jurečka.

Původně se spekulovalo o tom, že KDU-ČSL půjde do eurovoleb s TOP 09 a STAN, které o společné kandidátce dál jednají. Lidovci se nakonec rozhodli pro samostatnou. „Snažíme se integrovat síly od středu napravo a skutečné osobnosti, které na kandidátce jsou,“ uvedl Jurečka. Novákovou na osmém místě doplní na 16. místě Jiří Witzany (SNK ED), na 18. místopředseda Koruny české Petr Krátký, na 20. Zdenka Rybová (Konzervativní strana) a na 23. místě Lukáš Vermach (Sdružení pro místní správu).

„KDU-ČSL jde do voleb jako proevropská konzervativní strana, která má potenciál kolem sebe sdružovat další menší subjekty téhož programového ladění,“ doplnil lídr kandidátky, europoslanec Pavel Svoboda.

Také další kandidátky vedou současní europoslanci. ODS povede Jan Zahradil, ČSSD Pavel Poc, KSČM Kateřina Konečná, TOP 09 Jiří Pospíšil a STAN Stanislav Polčák. ANO zatím o lídrovi nerozhodlo, jeho předseda Andrej Babiš preferuje europoslankyni Ditu Charanzovou.

Kandidaturu už oznámila také například Strana zelených pod vedením Petra Štěpánka. Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek, kteří byli v roce 2014 zvoleni za ANO, založili politické hnutí Hlas. Europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina oznámil, že chce jít do voleb se svým hnutím Evropa společně.

Evropské volby v roce 2014 v Česku vyhrálo hnutí ANO těsně před TOP 09. V EP získaly po čtyřech mandátech, stejný počet měla ČSSD. Komunisté a KDU-ČSL dostali po třech mandátech, ODS dva, Svobodní a STAN jeden. Letos v květnu voliči rozhodnou o obsazení 21 míst českých poslanců v EP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…