Kandidátky stárnou. Nejčastěji najdete šedesátníka

02.10.2010 12:59

Kandidátním listinám do komunálních voleb vévodí lidé, kterým je šedesát a více let, vyplývá ze statistiky.

Kandidátky stárnou. Nejčastěji najdete šedesátníka

Nejsilnější věkovou skupinou mezi kandidáty do komunálních voleb jsou lidé starší šedesáti let. Je jich celkem 32 000, v přepočtu je to téměř každý šestý uchazeč na kandidátkách. Ještě před šestnácti lety přitom tato věková skupina byla na čtvrtém místě, dnes je šestnáctiprocentní, zaznamenáváme téměř trojnásobný nárůst.

"Tato statistika mimo jiné hovoří o tom, že kdo se dostal do zastupitelstva třeba po čtyřicítce, chce v politice zůstat a nemá zájem na tom, aby ho někdo vystřídal," říká v Lidových novináchpolitolog Jan Bureš, který sám kandiduje v komunálních volbách. Na druhou stranu podle něj mladí lidé příliš netouží stát se komunálními politiky, třeba na levici nebo na pravici, protože mají pocit, že se jich tato politika na rozdíl od celostátní tolik netýká.

Nejstarší jsou komunisté

Tradičně nejstarší politickou stranou v komunální politice zůstávají komunisté. Šedesátníci tvoří takřka polovinu ( 46,76 procent) všech kandidátů KSČM pro nadcházející komunální volby, zatímco v roce 1994 to bylo jen 24 procenta. Komunisté se mohou pochlubit i nejstarším kandidátem, je jím 102 letý Stanislav Spáčil z Křenovic u Slavkova. Nemládnou ale ani pravicové strany. Průměrnému kandidátovi ODS bylo v roce před šestnácti roky 41 let, letos překročil pětačtyřicítku. Ani nové strany politického spektra na mladé příliš nesázejí. Věci večejné , které se v poslanecké sněmovně chlubí plejádoumladých dam po dvacítce, nasadily do komunálních voleb kandidáty s průměrným věkem 41,5 roku. Průměrný kandidát TOP 09 je jen o necelý rok mladší.

Socioložka Jiřina Šiklová se domnívá, že starší lidé komunální politiku zklidní. "Zvolení politici se nebudou hnát do přehnaně velkých projektů, zaměří se spíše na důležité kroky, které budou viditelné. Dá se to nazvat realismem stáří," říká Šiklová. Vstup starších lidí do politiky můžemít i svá negativa, jak hodnotí Šiklová: "Starší lidé mají konzervativnější uvažování. To se může projevit přijímáním zjednodušujících klišé, která povedou k propagaci projektů třeba proti migrantům nebo Romům."


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…