Čeští důchodci si nežijí nad poměry

07.07.2010 7:23

Průměrný starobní důchod se v současné době pohybuje okolo 10 065 korun, nejvyšší loni vyplácený byl mezi 92 a 93 tisíci.

Čeští důchodci si nežijí nad poměry

Naopak nenižší vyměřený důchod je 2940 korun měsíčně. Aktuální hodnoty za uběhlou část letošního roku nejsou známy. "Informace jsou k dispozici pouze za celý kalendářní rok," sdělila ČTK Jana Buraňová z ČSSZ. Nicméně odhady hovoří o průměrném důchodu u mužů ve výši 11 182 a u žen 9 143 korun. Od konce roku 2009 šlo tedy o nárůst ve výši 20 korun.

Důchody jsou nízké

Pochopitelně zdaleka ne všichni senioři na průměrnou penzi dosáhnou. Ke konci minulého roku pobíralo 10 procent důchodců maximálně 7 769 korun, polovina všech penzistů má příjem nižší nebo roven 9 929 korunám. Deset procent těch „nejbohatších" dostává měsíčně minimálně 12 654 korun.

Důchody v Česku pomalu narůstají, jistý díl na tom má i pravidelná valorizace. Vláda zvedá důchody zpravidla každoročně od ledna, zachovat mírný růst hodlá i nový kabinet Petra Nečase.

Lidé nemají na to, aby si spořili na důchod, míní Špidla

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …