Kardinál Duka proklet Šafrovým fórem. Dovolil si kritizovat liberální demokracii

15.05.2019 18:43

Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka se přidal k těm, kdo kritizují liberální demokracii, informuje Šafrovo Forum24, jehož komentátor Jan Jandourek na to zároveň podotýká, že není jasné, jestli si kardinál uvědomuje, že on i jeho církev těží právě z toho, že v liberální demokracii žijí.

Kardinál Duka proklet Šafrovým fórem. Dovolil si kritizovat liberální demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Šafrův komentátor tuto informaci čerpá z rozhovoru pro Aktuálně.cz, kde byl Duka dotazován, proč podle něj propaganda putinovského Ruska a výroky konzervativců v katolické církvi znějí tak podobně. Například zdůrazňování zhýralosti a dekadence Západu, zapomínání na tradiční hodnoty, rozpad tradičních hodnot a tradiční rodiny, nebezpečí uprchlické vlny, varování před lesbickou a gay komunitou, sňatky homosexuálů.

Na otázku, zda Duku nenapadlo, že jeho výroky mohou být použity „druhou stranou“, odvětil, že je už zvyklý. „Od počátku dějin zde stojíme na rozhraní mezi Východem a Západem. Naše volba šla na Západ. Jenže pak se stane, že při odhalení sochy Karla Marxe v Německu hovoří předseda Evropské lidové strany a hodnotí kladně přínos Marxe k vývoji společnosti; to je pro mne šokující. Politický model se mění a někdy je těžké říct, kde je Západ a kde Východ,“ myslí si kardinál.

Jandourek jeho vyjádření komentuje slovy, že „by měl být kardinál přesnější“. Dodává, že J.-C. Juncker nemluvil při odhalení Marxovy sochy, ale měl projev k výročí narození Karla Marxe. „Podobná tvrzení jsou asi na takové úrovni, jako kdyby někdo přišel s tím, že kardinál Duka světil zbraně,“ píše komentátor.

Marx je podle něj západní autor a jeho následovníci, byť pocházeli z Ruska nebo Číny, se jeho studiem dostali pod vliv Západu. „To je prostě historický fakt. Takže i kdyby Juncker sochu Marxe třeba líbal a klaněl se jí, bylo by to sice zmatené a dekadentní, ale ne víc, než jsme byli posledních sto let na Západě zvyklí,“ míní Jandourek.

Dále poukazuje na to, že Duka kvůli dědictví Marxe říká: „Politický model se mění a někdy je těžké říct, kde je Západ a kde Východ.“ To ale podle serveru není vůbec těžké říct. „Západ je kulturně tam, kde je liberální demokracie,“ komentuje kardinálova slova s tím, že Marxe nemá cenu do toho tahat.

Právě liberální demokracie se podle Jandourka Dukovi nezdá, když tvrdí: „V ústavě nemáme napsáno, že jsme liberální demokracie. Je to trochu nálepka, kdy ti, kdo vystupují jakoby ve jménu liberální demokracie, povyšují své názory na elitní a jedině platné. Vraťme se k zásadě demokracie a jejímu významu: je to podíl všech na výkonu moci. S nikým by nemělo být jednáno jako s méně hodnotným občanem, ale to je, myslím, v současném diskurzu mainstreamu uplatňováno ve jménu liberální demokracie.“

„To skutečně poněkud zjednodušil a hlásá podobné věci jako Klausové: demokracie bez přívlastku. Vždycky byla demokracie nějaká. Liberální demokracie se mimo jiné vyznačuje ochranou menšin a Duka by to měl ocenit, protože jako křesťan a katolík je taky příslušníkem menšiny,“ pokračuje ve svém komentáři a dodává, že by bylo dobře se podívat, kdo všechno dnes vystupuje proti liberální demokracii. „Klausové, kterým nějak nevadí porušování lidských práv v Rusku a Číně, Zemanův Ovčáček, Tomio Okamura… vážně to není Dukovi divné?“ podivuje se dál Jandourek.

Rovněž připomíná, že Dukovi zvolená většina odhlasovala zdanění církevních restitucí, což prý byli lidé, kteří „melou“ kolem dokola fráze o dekadentní liberální demokracii a posmívají se demokratické opozici, jako kdyby tu snad nikdo nezvolil. „Dominik Duka by měl liberální demokracii podpořit, protože v ní může svobodně žít, věřit, čemu chce, a hlásat, co chce,“ píše Jandourek na závěr a dodává, že musí se však smířit s tím, že totéž právo budou mít i jiní, kteří se mu nelíbí.

Původní zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…