Kardinál Duka se zlobí na EU: S úžasem sleduji velkolepý import z komunistické Číny

08.05.2018 14:28

V německém Trevíru byla odhalena nová socha jednoho z otců komunistické ideologie Karla Marxe. U příležitosti dvoustého narození tohoto myslitele promluvil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Marxovo učení ocenil, čímž zvedl ze židlí řadu osobností bývalého komunistického východního bloku. Vedle druhého českého prezidenta Václava Klause se důrazně ozval také kardinál Dominik Duka. Nahlédněte.

Kardinál Duka se zlobí na EU: S úžasem sleduji velkolepý import z komunistické Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Německý myslitel Karel Marx je jedním z otců komunistické ideologie. Vedle V. I. Lenina ho komunisté zmiňovali prakticky vždy, když to jen trochu bylo možné. Marxovi kritici připomínají, kolik lidí bylo zabito ve jménu jeho myšlenek. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůrazňoval, že samotnému Marxovi nelze přičítat desítky milionů mrtvých, které zavraždili Marxovi následovníci. Kardinál Dominik Duka však nabídl trochu jiný pohled.  

Na Marxovu sochu přispěla komunistická Čína a kardinál Duka jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že EU jako celek mlčí.

„S úžasem sleduji velkolepý import z komunistické Číny, která přitahuje šroub dusící lidskou a politickou svobodu. Jak to, že EU nereagovala a nezachovává embargo na čínské zboží? Nebo v postmoderním pojetí je všechno možné? Na oslavách byli přítomni i představitelé Evropské unie, což mělo dodat nejen lesk, ale i punc významnosti a důležitosti. To je podle mého zcela šokující. Hodnotit celé dílo Karla Marxe a jeho dopad na společnost vyžaduje kompetentnost v celé řadě oborů: v historii, filosofii, sociologii, ekonomice, politologii, ale také i v teologii. Rád bych na tomto místě připomenul článek exprezidenta profesora V. Klause, který tuto událost a dílo nehodnotí jen jako ekonom a politik, ale i jako člověk, který má osobní zkušenosti s marxismem, se kterým se musel vypořádat i teoreticky jako celá naše generace. Já patřím nejen k této generaci, ale také ke statisícům těch, jejichž rodiny, dětství, mládí a zhruba dvě třetiny života jsou poznamenány vládou marxistických idejí,“ napal Duka v komentáři uveřejněném na blogu iDnes.cz.

Marx mimo jiné hlásal, že náboženství je opium lidstva. Komunisté následně tuto myšlenku rozvedli a povraždili, umučili nebo na mnoho let uvěznili mnoho kněží a řádových sester. Na to však lidé, kteří chtějí Marxovo učení rehabilitovat, nepoukazují. Podle kardinála Duky neměli zapomínat na to, že Marx má na svědomí devastaci ducha. Už tím, že tak útočil na náboženství. Evropská civilizace přitom vyrůstá z anticko-židovsko-křesťanských kořenů. Marxovo učení pomohlo pokřivit pohled na to, co je to vlastně dobro.

„Zde chci poukázat na to, že vedle neúspěšných marxistických ekonomických modelů musíme vidět i hlubší tragiku v devastaci lidství, v přístupu k pravdě a dobru. Pak podobně, jako nám vadí renesance kultu J. V. Stalina, u něhož nemůžeme popřít i zásluhu na porážce nacistického Německa, ale nemůžeme také nevidět gulagy, teror, spoluzodpovědnost za vypuknutí 2. světové války a 50. léta, lze těžko pochopit ty, kteří si uvědomují roli J. V. Stalina a zároveň opomíjejí negativní úlohu, i když světového významu, kterou sehrál K. Marx a jeho stoupenci,“ napsal Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …