Kardinál Vlk volí knížete. Zeman by se prý klidně spojil i s čertem

23.01.2013 13:23

Dva dny před druhým kolem prezidentských voleb získal Karel Schwarzenberg podporu od bývalé první dámy Dagmar Havlové a rovněž od bývalé hlavy české katolické církve, kardinála Miroslava Vlka. Ten uvedl, že mu zejména vadí jeho oponent, který by se klidně spojil i s čertem.

Kardinál Vlk volí knížete. Zeman by se prý klidně spojil i s čertem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg měl na náměstí Jiřího z Poděbrad svůj poslední předvolební mítink

„Ve společnosti lidí nenajdeme „andělského“, úplně bezchybného kandidáta,“ připouští kardinál Vlk podle serveru Novinky.cz. Jenže v rámci nabízených možností je podle něj volba jasná. „ať uvažujeme, jak chceme, jediným kandidátem pro současnou volbu je pro nás a pro ty, komu leží dobro společnosti na srdci, pan Karel Schwarzenberg,“ vyjádřil své preference kardinál.

Miloše Zemana naopak ostře zkritizoval. Zejména Vlkovi vadí, že se před prezidentskou volbou ucházel o podporu komunistů. „Jestliže je někdo schopen se ponížit a prosit o volební podporu reprezentanty minulého totalitního systému padesátých i pozdějších let, kteří způsobili tolik zla v naší nedávné minulosti, ukazuje, že mu jde především o dosažení vlastního cíle za jakoukoliv cenu,“ obává se někdejší hlava českých katolíků.

Navíc mu vadí, že Zeman značně přiostřil kampaň používáním negativních zbraní. „Ukazuje, že mu jde především o získání vlastního prospěchu za každou cenu, i kdyby se měl spojit s ‚čertem’,“ řekl kardinál.

Proto je podle něj nezbytné, aby lidé přišli k volbám a dali jasně najevo, že jim tyto špinavé polopravdy a arogance vadí.

Schwarzenberga na serveru IDNES.cz podpořila i někdejší první dáma Dagmar Havlová, která na něm vyzvihla zejména jeho čestnost, spolehlivost a noblesu. „Tu noblesu potřebuje nejen naše politická scéna, je to i výrazný a dobrý impuls do zahraničí, že takového člověka máme v čele státu,“ myslí si Havlová. Její podporu pro knížete zajistil hudebník Michael Kocáb, který jí předložil k podpisu Tříkrálovou výzvu, podporující Schwarzenberga na Hrad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …