Karel Gott, Barbora Špotáková a další dostali ceny od Vladimíra Dlouhého. Byli jsme u toho

01.12.2016 18:10

Řád Vavřínu udělila letos Hospodářská komora patnácti osobnostem nejen z řad podnikatelů, ale i umělců, sportovců a lékařů. A byla mezi nimi skutečně zvučná jména, vedle spolumajitele automobilky TATRA Jaroslava Strnada, který je označován za zachránce tradičních českých průmyslových značek, a řady dalších vynikajících podnikatelů i dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, psychiatr Cyril Höschl i zpěvák a čtyřicetinásobný držitel Zlatého a Českého slavíka Karel Gott. Za oblíbeného zpěváka převzala ocenění jeho manželka Ivana.

Karel Gott, Barbora Špotáková a další dostali ceny od Vladimíra Dlouhého. Byli jsme u toho
Foto: Archiv Hospodářské komory
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Slavnostního galavečera na pražském Žofíně a předání ocenění za vynikající podnikatelské a manažerské úspěchy se zúčastnily více než čtyři stovky podnikatelů, manažerů firem, představitelů státní správy a dalších osobností veřejného života, mezi nimi i ministři průmyslu a obchodu a místního rozvoje Jan Mládek a Karla Šlechtová.

„Udělování Řádu Vavřínu považujeme za určitou společenskou nadstavbu k hlavní náplni činnosti Hospodářské komory České republiky. V neposlední řadě si také uvědomujeme, že stále stojí za to zvýrazňovat úspěšné životní etapy našich spoluobčanů,“ prohlásil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Vysvětlil tak důvod, proč Hospodářská komora obnovuje tradici oceňování osobností za jejich celoživotní dílo, reprezentaci a podporu České republiky nebo výjimečné manažerské a podnikatelské úspěchy.

Vladimír Dlouhý s oceněnou Barborou Špotákovou. Foto: Archiv Hospodářské komory

Ocenění Hospodářské komory – Řád Vavřínu 2016 obdrželi také přední brněnský investor a spolumajitel téměř dvou desítek firem z oblasti informačních technologií, strojírenství a energetiky Ladislav Chodák, aktivní podnikatel a vizionář se silným vztahem ke svému regionu.

Za ojedinělý a velmi rozsáhlý projekt rozdělení společnosti 02 a CETIN získala ocenění skupina PPF zastoupená členem představenstva, bývalým novinářem, exministrem informatiky Vladimírem Mlynářem. Řád Vavřínu získal i Jaroslav Pácha, majitel zámku Zbiroh, Zdeněk Pelc, majitel společnosti GZ Media, kterou řídí již 34 let a která se zabývá výrobou vinylových desek, a šéf úvěrové pojišťovny EGAP Jan Procházka a předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Jednu z nejúspěšnějších českých firem, které se podařilo mimo jiné oživit téměř zapomenutou původní českou značku Kofola, řídí Jannis Samaras. Ocenění se mu dostalo za to, že firma získala nezastupitelné a výjimečné místo na trhu a expanduje i na slovenský, polský, slovinský a chorvatský trh.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předal ocenění Hospodářské komory Peteru Stračárovi, generálnímu řediteli GE pro střední a východní Evropu. Firma v letošním roce podepsala významnou smlouvu o investici do stavby závodu pro vývoj, testování a výrobu leteckých motorů v České republice. „Jedná se o největší investici v České republice za posledních několik let,“ vyzdvihl ministr Mládek.

Uznání si zasloužil i Josef Tichý, generální ředitel společnosti Explosia, za jehož působení získala společnost několik patentů. Jedním z nejvýznamnějších je patent na tzv. umělou kůži, která nahradí spálenou kůži. Firma se zabývá také nanotechnologiemi, díky jejím produktům se mohou katapultovat letci ze stíhaček i aktivovat airbagy v autě.

Mezi oceněnými podnikateli je i jedna žena – Lenka Viková, jež spolu se svým manželem založila leteckou společnost Travel Service, která přepraví více než 5,5 milionu pasažerů ročně. Její flotila čítá 44 letadel, která létají na více než tři stovky světových letišť.

Posledním z podnikatelských a manažerských laureátů se stal Ladislav Vitoul. Vybudoval mezinárodně uznávaný podnik Vápenka Vitoul, který navazuje na tradici rodinného podniku z roku 1914. Úspěšný majitel stabilní a důvěryhodné firmy, která přispívá k rozvoji regionu, se pochlubil, že již nyní si vychovává svého nástupce, Ladislava Vitoula juniora, který zatím ještě navštěvuje devátou třídu základní školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…