Karel Schwarzenberg znovu zlehka srovnal Putina s Hitlerem. Tentokrát jinak

31.12.2014 7:31

Podporuje Česko v ukrajinsko-ruském konfliktu Vladimira Putina nebo Západ uvalující na ruský režim sankce? V pořadu Události, komentáře o tom diskutovali bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), členové zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Milan Šarapatka (Úsvit) a poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Karel Schwarzenberg znovu zlehka srovnal Putina s Hitlerem. Tentokrát jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle Gabala má Černínský palác jasně prozápadní politiku, zatímco Hrad je stále více proruský. Tato situace prý navíc vyvolala znělou a širokou debatu uvnitř společnosti o geopolitickém směřování České republiky. My si tím ale podle něj musíme projít. Po odchodu Havla a jeho generace, která nás jasně geopoliticky táhla, si teď to naše směřování musíme sami ujasnit. Už se ale prý postupně vyjasňuje, kam chceme kráčet.

Jaroslav Foldyna míní, že rozdíly mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem nespočívají v obsahu zahraničně-politických postojů, nýbrž ve formě, jakou jsou pronášeny. Rozpory mezi Hradem a Černínským palácem tak nejsou, ačkoliv by si to prý část politického spektra přála.

Podle Karla Schwarzenberga jde o zásadní otázku, zda je prvotní zájem České republiky bránit svobodu a právo v Evropě a považovat za nepřípustné, aby jedna země zaútočila na svého souseda a anektovala jeho území, nebo zda je pro nás důležitější obchod s Ruskem a zavřeme oči nad tím, co se děje na Ukrajině, podobně jako při tom, co se dělo v Československu v roce 1938, 1939.

Putin vytvořil císařským řezem ukrajinský národní stát

Foldyna v pořadu ČT rovněž vyslovil myšlenku, že Ukrajina už překročila pomyslný Rubikon a nemůže se vrátit do stavu před vypuknutím krize. „Když sleduji vývoj ukrajinské krize a porovnávám to s předchozí etapou moderních dějin Ukrajiny, tak si myslím, že se potvrzuje to, že ta krize je krizí bipolárního světa a Ukrajina se stala jejím bojištěm. Ukrajinci dostali přísliby, které jsou v zásadě velmi složitě splnitelné, a upnuli se na ně. Ta země je ale rozvrácená a těžko se po čtyřech tisících mrtvých bude vracet do původního stavu,“ myslí si Foldyna. Anexe Krymu podle něj byla porušením mezinárodního práva. Ale je to prý důsledek toho, jak se demokratická Evropa, včetně tehdejšího ministra zahraničních věcí Schwarzenberga, dívala na věci, které se v 90. letech děly v Jugoslávii – zejména na odtržení Kosova od Srbska. Nyní akorát sklízíme plody a Ukrajina přišla o Krym.

Podle Karla Schwarzenberga měla na počátku krize velká část ruskojazyčné Ukrajiny sympatie k Rusku. Nikdo ale údajně nemá rád, když se s ním zachází jako s hadrem. A tak je prý nyní v ruskojazyčných oblastech cítit silný ukrajinský patriotismus. Předseda TOP 09 k současné ukrajinské situaci nachází historickou paralelu. Předtím, než Hitler obsadil Rakousko, spousta Rakušanů se prý cítila být Němci. Po obsazení nacistickým Německem je to ale rychle přešlo a uvědomili si, že jsou samostatným státem. To samé se údajně děje dnes na Ukrajině. Putin císařským řezem vytvořil ukrajinský národní stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…