Katastrofa Evropské unie: Píše se i o nás a o Sobotkovi

11.05.2016 8:51

Švédská publicistka Judith Bergman poukazuje na zvyšující se odpor vůči nařízením Bruselu ve východoevropských, ale i západoevropských zemích. Plán Evropské komise sankcionovat země za nepřijímání uprchlíků považuje za pověstný „polibek smrti“ pro EU.

Katastrofa Evropské unie: Píše se i o nás a o Sobotkovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

Bergman konstatuje, že návrh sankcí ve výši 290 000 eur za každého nepřijatého migranta je špatně skrývaným útokem na středo- a východoevropské státy. „Pokud něco takového schválí většina členských států EU a europoslanců, může to signalizovat začátek konce celé Evropské unie. Je to netransparentní a nedemokratické, protože tyto praktiky přicházejí odshora dolů a nikoli obráceně,“ konstatuje švédská publicistka s tím, že migrační krize odhalila hluboký a nesmiřitelný rozpor mezi západoevropskými a východoevropskými členy EU.

„Západ přišel s politicky korektním étosem o rozmanitosti a multikulturalismu, který těžce svírá ty státy, jež se sotva před čtvrtstoletím dostaly ze sevření sovětského totalitarismu. Právě proto, že mají státy bývalého východní bloku své neblahé zkušenosti s totalitou, nechtějí si nechat vnutit další. A to zejména v případě, když se jim servíruje jako jediná pravda. Jestli jsou středoevropané na něco experti, tak je to rozluštění doublespeaku komunistických aparátčíků. Právě proto dokážou správně rozklíčovat i současný doublespeak linoucí se z úst vůdců EU,“ soudí Bergman.

Bergman poukazuje na zvýšenou míru euroskepse u obyvatelstva států bývalého východního bloku. „Jestliže Velká Británie vystoupí z EU, můžeme podobnou diskusi očekáva i v České republice,“ cituje švédská novinářka premiéra Bohuslava Sobotku a dodává, že třem pětinám Čehců se v EU nelíbí a podle průzkumu ze října 2015 by 62 % Čechů v referendu hlasovalo pro vystoupení. „Podobně je na tom také Polsko, jehož premiérka Beata Szydlo po bruselských teroristických útocích prohlásila, že země nepřijme ani jednoho migranta. 64 % Poláků s jejím názorem souhlasí.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Mluvčí maďarského premiéra Orbána Zoltán Kovács se zase nedávno ohradil proti výrokům místopředsedy Evropské komise Franka Timmermanse, který poukazoval na nízkou diverzitu ve východoevropských společenstvích a konstatoval, že budoucnost patří multikulturním společnostem. „Chceme řešit problémy způsobem, který nám vyhovuje. Předně se nám nelíbí, když nám dávají lekce lidé, kteří nikdy nežili v Maďarsku, jak máme řešit své problémy. Nazývat nás rasisty a xenofoby je hodně laciný argument,“ řekl Kovács.

Jak uvádí Bergman, také v dalších státech podpora a nadšení pro členství v Evropské unii klesá. „Evropská unie ztratila své magické kouzlo. Chceme se stále připojit, ale už dávno to pro nás není vysněný cíl, jako tomu bylo v minulosti,“ cituje Bergman vyjádření srbského premiéra Alexandera Vucice a tvrdí, že reakce Poláků, Maďarů a dalších východoevropských národů je normální a pochopitelná reakce národů, které chtějí zůstat suverénní, prosperující a bezpečné. „Oni si o multikulturalismu nedělají žádné iluze a jsou si dobře vědomi, jakým způsobem ohrožuje migrační krize jejich bezpečnost a finance.“

Jak však upozorňuje Bergman, odpor se zvedá i v západoevropských zemích. „Norská vláda oznámila, že v příštích dvou letech přijme pouze 1500 migrantů. Rakousko zase zpřísnilo kontrolu hranic a zavedlo od začátku roku v rámci migrační politiky mnoho restriktivních opatření. Tváří v tvář tomuto odporu přišlo rozhodnutí Evropské komise penalizovat státy odmítající kvóty v tu nejméně vhodnou dobu. Pokud budou Juncker, Timmermans, Merkelová, Schulz a spol. i nadále trvat na prosazení svých záměrů silou, může to pro Evropskou unii znamenat polibek smrti,“ předpovídá Bergman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…