Kauza H-System nabírá na obrátkách. K Babišovi letí další požadavek

26.07.2018 13:15

Sdružení Maják, které zastupuje část klientů zkrachovalé společnosti H-System, vyzvalo premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), aby jednali se zástupci všech bývalých klientů H-Systemu.

Kauza H-System nabírá na obrátkách. K Babišovi letí další požadavek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Babiš a Kněžínek se v pondělí dopoledne sejdou se zástupci družstva Svatopluk, kteří zastupují jinou část klientů společnosti a s konkurzním správcem H-Systemu Josefem Monsportem. Sdružení Maják žádá, aby se hledalo spravedlivé řešení pro všechny poškozené v kauze H-Systemu, sdělila dnes ČTK předsedkyně sdružení Jitka Drunecká.

„Vyzýváme k jednání ministra spravedlnosti a premiéra vlády, aby věc řešili ve prospěch všech klientů a k jednání byli pozváni i zástupci ostatních skupin klientů H-Systemu,“ uvedla Drunecká. Podle ní je třeba brát zřetel na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který tento týden vyzval k nalezení spravedlnosti pro všechny věřitele H-Systemu. Nejvyšší soud to uvedl v rozhodnutí, v němž zahrnul byty v Horoměřicích obývané členy družstva Svatopluk do konkurzní podstaty H-Systemu, a vyzval členy družstva, aby byty do měsíce opustili.

Sdružení Maják ve středu uvedlo, že nemá zájem na vystěhování lidí z Horoměřic z jejich domovů. Upozornilo ale, že družstvo Svatopluk svévolně snížilo majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, ze které mají být odškodněni všichni bývalí klienti H-Systemu.

Sdružení také připomnělo, že se peníze z H-Systému dosud nepodařilo najít. Vyzvalo proto politiky, aby se zasadili o nalezení tohoto majetku.

Družstvo Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu zveřejněného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to asi 60 rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…