Kauza Pandur uvízla na mrtvém bodě. Čeká se na výpovědi z USA

18.01.2013 17:58

Kauza obrněných transportérů Pandur, kvůli které byl vloni na podzim zadržen a obviněn někdejší blízký spolupracovník Mirka Topolánka Marek Dalík uvízla na mrtvém bodě. Píše to deník Insider s dovětkem, že český státní zástupce Jan Kořán již drahnou dobu čeká na součinnost úřadů USA. Je třeba vyslechnout i tamní svědky, k čemuž zatím nedošlo.

Kauza Pandur uvízla na mrtvém bodě. Čeká se na výpovědi z USA
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

„Nelze bez toho pokračovat dál,“ přiznal Insideru žalobce Jan Kořán, který na pražském vrchním státním zastupitelství na kauzu někdejšího poradce Mirka Topolánka dohlíží. „Poslední žádost jsme odeslali těsně před koncem loňského roku,“ uvedl Kořán. První žádost přitom do USA zamířila ještě před zmíněným zadržením Marka Dalíka.

Dalík obvinění odmítá

Dva svědci již prohlásili, že si Dalík o úplatek v případě Pandurů opravdu řekl. Jedná se o manažera rakouské firmy Steyr Stephana Szücse a poradce Victora Jackoviche. Právě kvůli tomu byl Dalík v roce 2012 zadržen.

Háček je však v tom, že schůzky, kde mělo ke korupčnímu jednání dojít se zúčastnilo více osob, např. tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták, slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh a manažer dodavatele pandurů John Ulrich. A Dalík spolu s Výbohem důrazně popírají, že by při setkání všech těchto osob přišla řeč na uplácení.

Koho je třeba vyslechnout nechce státní zástupce Kořán prozradit, ale Insider z výčtu osob zúčastněných osob dovozuje, že by mohlo jít o Johna Ulricha, který v USA zastává pozici výkonného viceprezidenta firmy AM General, která stojí za vývojem a výrobou vojenských vozidel. Dalším svědkem, kterého je snad třeba vyslechnout by mohl být také tehdejší velvyslanec USA v Česku Richard Graber.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …