Každý šestý poslanec vlastní střelnou zbraň. Někdo i kanon z 30leté války

10.06.2012 9:29

Podle průzkumu Lidových novin vlastní každý šestý zákonodárce střelnou zbraň včetně Radka Johna, Miroslava Kalouska či Vojtěcha Filipa. Každý pátý má pak zbrojní pas. Že by zbraně nosili do Poslanecké sněmovny, ale politici odmítají.

Každý šestý poslanec vlastní střelnou zbraň. Někdo i kanon z 30leté války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Radek John (VV) svou zbraň vlastní od počátku pořadu Na vlastní oči v roce 1995. „To mi začaly chodit první výhrůžky fyzickou likvidací. Z taktických důvodů neřeknu jakou, ale je velmi průrazná. Nechci říkat, zda ji nosím. Pokud někdo nosí zbraň, musí být připraven z ní vystřelit,“ říká pro Lidovky.cz bývalý ministr vnitra.

Mnistr Kalousek (TOP 09) má zbraně rovnou tři. Mezi lidi s nimi ale prý nechodí. „Instruktor mi říkal, že pokud nejsem stoprocentně přesvědčen, že když po zbrani sáhnu, tak zabiju, abych nestřílel. Takže nosím maximálně kapesní nůž,“ míní pro Lidovky.cz.

Z Věcí veřejných není John jediný se zbrojním pasem. Vlastní ho i Milan Šťovíček, Martin Vacek či David Kádner. I poslanec Jiří Štětina ho vlastnil. „Zbrojní pas jsem vlastnil asi pět let, ale zrušil jsem ho. Teď mě přešel mráz po zádech, když jsem se dozvěděl, že snad někteří kolegové nosí zbraň do sněmovny. Snad je to jen pomluva,“ věří Štětina.

Zato předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip zbrojní průkaz má a k tomu i brokovnici a kulovnici. Krátkou zbraň údajně nevlastní. „Zásadně zbraň nosím, jen pokud jdu na mysliveckou akci do lesa,“ tvrdí Filip. I další člen KSČM má lovecké zbraně. Zuzka Bebarová-Rujbrová navíc i revolver na osobní ochranu. „Do sněmovny ale zbraně nenosím,“ dodává.

Jaroslav Lobkowicz z TOP09 vlastní dokonce kanon z třicetileté války.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…