Kazíte 17. listopad! nadávají Dáša Havlová, Hřebejk, Hutka a další. A už přišel výsměch

08.08.2019 7:25

30. výročí 17. listopadu 1989 se blíží a s ním i demonstrace na Letné, názorové střety příznivců a odpůrců současného premiéra a prezidenta, spolu se vzpomínkami aktérů tehdejších událostí. Nicméně, předzvěst těchto nabitých dnů je již zde. Již prý čtyři desítky osobností se v petici postavily proti seriálu rozhovorů v Mladé frontě Dnes. Dva z nich totiž údajně nesedí s jejich výkladem událostí a tím, že tyto rozhovory zveřejnila, tak Mladá fronta Dnes „s radostí slouží jako prostředek k šíření konspiračních teorií a diskreditaci představitelů a událostí roku 1989“. Informoval o tom Deník N. Ale hned přišla reakce.

Kazíte 17. listopad! nadávají Dáša Havlová, Hřebejk, Hutka a další. A už přišel výsměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová s ředitelem Národního divadla Janem Burianem

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Mladá fronta Dnes připravila cyklus dvanácti rozhovorů. Dva z nich nejsou po chuti osobnostem spjatým se 17. listopadem. Píší tak na Deníku N. Tvrdí, že snahy o zfalšování historie už jsou na cestě a osočují Mladou frontu Dnes z vytváření manipulativní kampaně ve prospěch současné vládní garnitury. Jako důkaz berou dva rozhovory z deníku, a to s galeristou Jiřím Jaskmanickým a s hercem a dabérem Pavlem Chalupou. Zde je záhodno dodat, že v petici je jméno Jaskmanický napsáno chybně, a to hned dvakrát, viz obrázek.

V těchto rozhovorech se podle tvrzení podepsaných „cíleně zpochybňují všeobecně známá a dobře zdokumentovaná fakta kolem organizace studentské demonstrace 17. listopadu 1989 a představitelů studentského hnutí“, což jim připomíná praktiky minulého režimu. Konkrétně jim vadí, že Jaskmanický v rozhovoru prohlásil, že pietní akce na Albertově 17. listopadu 1989 byl jeho nápad a u Pavla Chalupy se jedná o vícero výroků. Například: „…snad po týdnu se tam (v Disku) objevil takzvaný celostátní studentský stávkový výbor… Byli v něm Monika Pajerová, Šimon Pánek, Igor Chaun, Martin Mejstřík… Tam to vypadalo jako papalášské doupě – na stole whisky, víno, americké cigarety… I přes naši nechuť pak do Disku svolávali fakultní výbory z celé republiky.“

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Umělci a aktivisté vytýkají novinám, že se nesnažily ověřit informace z jiných zdrojů, a tak podle nich s radostí slouží jako prostředek k šíření konspiračních teorií a diskreditaci představitelů a událostí roku 1989. Sice prý podporují ověřování nedávné historie. „Ale snaha zpochybnit integritu lidí, kteří soustavně hájí hodnoty roku 1989, je něčím jiným,“ tvrdí a vyzývají: „Vyzýváme veřejnost a novináře zejména, aby se takovým pokusům aktivně postavili!“

Ačkoliv Deník N hovoří o čtyřech desítkách osobností podepsaných pod výzvou, jmenuje pouze třicet. Mezi nimi je např. bratr prezidenta Havla Ivan M. Havel, dále Dagmar Havlová, bývalý senátoři Daniel Kroupa a Jan Ruml, poslanci ODS Pavel Žáček a Marek Benda či diplomaté Michael Žantovský a Petr Kolář. Z řad umělců a aktivistů například Monika MacDonagh-Pajerová, písničkáři Jaroslav Hutka a Michael Kocáb či režiséři Jan Hřebejk a Olga Sommerová.

Argumenty vyjádřené v petici rozebírá na sociální síti Facebook reportér Magazínu Reportér Tomáš Poláček, který dříve pracoval pro Mladou frontu. Petici ironicky označuje jako „vynikající“. „Ano: osobnosti sepisují veřejné prohlášení kvůli tomu, že MfD připravila na srpen sérii cca dvanácti rozhovorů o roku 1989, a dva ze zpovídaných (Jiří Jaskmanický, Pavel Chalupa) vzpomínají na Listopad jinak než ony.

Deset dalších rozhovorů osobnosti vůbec neřeší, ale docházejí k závěru, že ‚seriál je zřejmě plánován jako příprava na podzimní střet Andreje Babiše s minulou i současnou opozicí‘. Příště by mohly sepsat petici třeba proti Reportérovi za vzpomínku, kterou u nás nedávno uveřejnil Mikoláš Chadima,“ navrhuje Poláček a cituje jmenovanou vzpomínku:

„Můj devětaosmdesátej začal v lednu Koncertem pro Arménii. Po téměř deseti letech jsme neutajeně koncertovali v Praze, navíc před zaplněnou sportovní halou v Holešovicích.
...
Na ‚Arménii‘ hned navazoval Palachův týden. Týden potyček s bezpečnostními složkami režimu, po letech vydávaný vykladači ‚nové doby‘ za týden studentský. Hm. Opak je pravdou. Na demonstracích dostávala po hubě učňovská a pracující mládež, která se nemusela bát sociálního pádu spojeného s vyhazovem z vejšky v případě zadržení. Studenti se báli. Tak seděli doma.
...
Na podzim jsme se propasírovali do Wroclawi a zahráli si na legendárním festivalu Solidarnośći Polsko-Czechosłowackiej. Atmosféra plná očekávané změny. Otázka už nezněla, zda režim padne, ale kdy padne. Čas se rozběhl. Vše směřovalo k listopadovému finále. Na Albertov studenti přišli, protože to bylo povoleno. Ale nechali se svést ‚živly‘ a následoval nářez na Národní třídě.“

Poláček pak dodává, že rozhovor pro Mladou frontu připravil i on. „Teď se potím, aby ho osobnosti schválily,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…