Kde jsou noví Havlové? Forum 2000 bude hledat vůdce pro mladou generaci

14.10.2016 14:14

Pod heslem Odvaha převzít odpovědnost začne v neděli v Praze dvacátý ročník konference Forum 2000. Její účastníci budou až do středy debatovat o hledání vůdčích osobností v mladé generaci, o výzvách, jimž čelí demokracie nebo o dialogu mezi světovými náboženstvími. Některé bloky konference se budou věnovat i jejímu zakladateli a bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, jehož nedožité 80. narozeniny si Česko letos připomíná.

Kde jsou noví Havlové? Forum 2000 bude hledat vůdce pro mladou generaci
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

„Dnešní demokratičtí vůdci se zdají být v krizi. Potýkají se s nedostatečnými vizemi, s nedostatkem zodpovědnosti a možná dokonce s nedostatkem odvahy vést. Jsou současné demokratické systémy neschopné generovat skutečné vůdce? Je rostoucí autoritářství ve světě důsledkem slabosti demokracie? Kde jsou dnešní Havlové, Churchillové nebo Mandelové?" ptají se organizátoři konference.

Jedním z prvních, kdo budou hledat odpovědi na tyto otázky, bude slovenský prezident Andrej Kiska. Projev státníka, kterého organizátoři označují za morální autoritu s odvahou otevírat nepopulární společenská témata, v neděli večer na Žofíně letošní ročník konference zahájí.

Jedním z nejočekávanějších hostů letošního Fora 2000 bude tibetský duchovní vůdce dalajlama

V dalších dnech se na Foru 2000 představí například ruský šachový velmistr Garry Kasparov, který bude diskutovat v bloku nazvaném Nová éra autoritářství, někdejší kostarický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Oscar Arias Sánchez, který bude mluvit o problémech Latinské Ameriky nebo bývalý polský premiér Jerzy Buzek, který se vyjádří ke křehkosti demokratických institucí. Mezi českými účastníky konference budou například český kněz a nositel Templetonovy ceny Tomáš Halík nebo šéf organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Jedním z nejočekávanějších hostů letošního Fora 2000 bude tibetský duchovní vůdce dalajlama. Do Prahy by měl dorazit v pondělí, kdy by ho měli na Hradčanském náměstí uvítat Pánek, mluvčí Charty 77 Dana Němcová, ředitel iniciativy Češi Tibet podporují Martin Bursík a další. Dalajlama se zúčastní diskusí v rámci konference, kromě toho bude mít v její závěrečný den také veřejnou přednášku.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1997 prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…