Kdepak Trump. Světovou osobností roku je prý Putin. A píší to prestižní britské noviny

10.12.2016 17:55

Slavný časopis Time tradičně vyhlašuje osobnost roku. V roce 2016 se jí stal 45. prezident USA Donald Trump. Publicista Jonathan Freedland v komentáři pro server britského deníku The Guardian však prohlašuje, že tento rok nepatřil Trumpovi. Rok 2016 prý jednoznačně byl rokem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kdepak Trump. Světovou osobností roku je prý Putin. A píší to prestižní britské noviny
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Donald Trump plnil po celý rok přední stránky celé řady světových deníků. To však podle Jonathana Freedlanda nemění nic na tom, že trochu ve stínu Donalda Trumpa může být ještě spokojenější jiný muž. „Tento muž může rok 2016 uzavřít s vlčím úsměvem na tváři, protože se téměř všechny jeho sny staly skutečností. Je to Vladimir Putin,“ píše Freedland.

Svou moc ukázal Putin v syrském Aleppu. Na toto město nechal dopadat děs a hrůzu z nebes. Rozpoutaly ji stíhačky Ruské federace. Západ sice toto zvěrstvo demonstrativně odsoudil, ale jinak neudělal nic. Putin tak dostal možnost udržet u moci syrského diktátora Bašára Asada. Putin podle autora ukázal, že může nechat městem téct takřka potoky krve a Západ nehne ani prstem. Jednou se ale historici budou ptát, proč jsme byli v tomto roce tak pasivní a dovolili rozpoutat takovou hrůzu.

Celý komentář najdete zde

Přátelskou duši však Putin najde nejen v diktátoru Asadovi, ale po roce 2016 pravděpodobně i v Bílém domě, kde do Oválné pracovny usedne Donald Trump. Trumpem to však nekončí. Putinovi nakloněné politiky najdeme v Estonsku, v Bulharsku, v Moldávii a s vysokou pravděpodobností příští rok i ve Francii. V prezidentských volbách zde proti sobě stanou expremiér Francoise Fillon a šéfka radikální Národní fronty Marine Le Penová. Oba tito politici chtějí zlepšit vztahy s Putinem.  Trochu nečekaný dárek dostal Putin v okamžiku, kdy Britové rozhodli o tom, že své ostrovní království vyvedou z Evropské unie.

„Ale samozřejmě že nejsladší vítězství přišlo 8. listopadu,“ píše Freedland s odkazem na zvolení Trumpa. 45. prezident USA dával už v předvolební kampani najevo, že nemusí podporovat ty členské státy NATO, které nezaplatí dost do společné kasy Aliance. To je pro Putina snad ten nejlepší dárek, jaký mohl dostat.

Třešničkou na dortu je pro Putina úspěch falešných zpráv, které nechává Kreml šířit do celého světa. Kupříkladu skrze kanál Russia Today. Cílem těchto lživých zpráv je oslabit Západ. Zasít do myslí lidí tolik pochybností, až přestanou věřit svému státu, svým institucím – všemu. „Současný svět post-pravdy je čistým putinismem,“ poznamenává publicista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…