Kdo by věřil rozpolcené straně? Za debakl mohou rebelové, naznačuje Němcová

21.10.2012 7:25

ODS musí dát přednost osobnostem před klasickými aparátčíky. To je základní sdělení voličů směrem k ODS, které by si strana měla vzít k srdci. O tom je přesvědčena první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Svůj podíl na volebním neúspěchu podle jejího názoru nesou i rebelové ODS a měli by za to nést zodpovědnost. Pravicový volič prý totiž odmítl dát hlas rozhádané straně.

Kdo by věřil rozpolcené straně? Za debakl mohou rebelové, naznačuje Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

V krajských i senátních volbách utrpěla ODS citelnou porážku. V krajských volbách sice byla úspěšnější než před čtyřmi lety, letos vyhrál alespoň stranický lídr v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil, ale tento úspěch zastiňuje prohra ve volbách senátních, kde ODS neobhájila ani všechny senátorské posty v Praze. Známého senátora Tomáše Töpfera (ODS) nahradila Eva Syková (ČSSD). Kdo za to může. První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro server iDnes.cz poznamenává, že důvodů je víc, ale nemalou roli sehrála rebelie několika poslanců ve straně.

Osobnosti místo aparátčíků

"Jestli něco tyto volby ukázaly, tak to bylo to, že voliči jsou velmi nároční. Pravicový volič existuje, nikam nezmizel, neutekl, ale byl schován doma, protože nevěděl, proč nás má volit, když jsme se týden před volbami rozhádali, takže vůbec nevěděl, jestli už vláda padá. Kdo z pravicových voličů by hazardoval se svým nejcennějším majetkem, který v politickém slova smyslu má, a tím je jeho hlas? Kdo by riskoval a dával ho straně, o které neví, jestli ještě bude vládnout, a tudíž pro něj ještě znamená nějakou perspektivu? To jsme si určitě pokazili sami a tam ta míra odpovědnosti padá na ty, kteří to způsobili," zdůrazňuje Němcová.

Svou roli samozřejmě sehrává i to, že jsou občanští demokraté součástí vlády, která činí nepopulární kroky. Dalším důvodem je mediální obraz strany, který ODS ukazuje jako stranu, kde mají vliv kmotři, i když podle Němcové tato fáze již pominula. Pokud ale chce v příštích volbách uspět, musí ODS na výsledky voleb zareagovat. Jak? První místopředsedkyně má za to, že se do popředí musí dostat osobnosti, které voliči uznávají.

Sama je připravena na nadcházejícím kongresu usilovat o znovuzvolení do pozice první místopředsedkyně ODS. Cítí totiž podporu mezi občany. Tuto podporu v části populace skutečně má, o čemž svědčí nemalá míra zklamání, které před časem vyvolalo prohlášení Němcové, že se nebude ucházet o post prezidentky.

Nečas by měl zůstat předsedou

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně strany je také přesvědčena, že Petr Nečas by měl zůstat v pozici předsedy strany a premiéra. Pokud by v pozici předsedy skončil, vládu by to oslabilo a pohled do minulosti ukazuje, že model, kdy v čele nejsilnější vládní strany stojí někdo jiný než premiér, není dlouhodobě životaschopný.

"Čili Petr Nečas by měl na kongresu, podle mého názoru, obstát. Protože ve chvíli, kdy se rozhodneme, že každé volby se stanou jakýmsi referendem, zda vláda má, či nemá setrvat, tak v podstatě z každých voleb činíme volby, které generují vládu. Myslím si, že toto by mělo být odvozeno od voleb sněmovních," uzavírá Němcová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…