Kdo nekradl, nemá se čeho bát, reagoval lidovec Bartošek na slova prezidenta

26.12.2014 14:31

Prezidentův projev byl podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška objektivním zhodnocením práce současné vlády. Nesouhlasil jen s tím, jak prezident komentoval služební zákon a jeho uvedení do praxe. Pochvaloval si prorodinnou politiku vlády a přihřál si tak volební polévku své strany. „Lidovci hrají zásadní roli při podpoře mladých rodin a rodin s dětmi, s podporou rodinné politiky, kterou připomněl pan prezident, tedy souhlasím," řekl v ČT Bartošek.

Kdo nekradl, nemá se čeho bát, reagoval lidovec Bartošek na slova prezidenta
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„Nesouhlasím s postojem pana prezidenta k hodnocení služebního zákona. Je to dlouhý příběh, který začal v roce 2002, a toto je první vláda, jež uvedla konečně služební zákon do praxe. Jeho zavedení povede k odpolitizování státní správy, a všechny tyto kroky vláda teď naplňuje. Bez tohoto zákona bychom nemohli čerpat peníze z Evropské unie. Vláda v tomto bodě splnila svůj slib, který dala voličům. To, co zde bylo před služebním zákonem, tedy že se mohl ze státní správy kdokoliv vyhodit jen na základě toho, že se změnila vláda, už naštěstí díky služebnímu zákonu nebude fungovat, protože to bylo špatné. Je potřeba odborníky v úřadech stabilizovat a podporovat jejich práci. V tom si myslím, že služební zákon povede ke stabilizaci a profesionalizaci státní správy,“ řekl Bartošek.

K prokazování zákona o původu příjmů a majetku prezident řekl, že by měl být prosazován na základě retroaktivity. „Postoj lidovců i můj je takový, že kdo nekradl, nemá se čeho bát. Jestli u tohoto zákona budeme v koalici jednat o nějaké retroaktivitě, to teď nemohu odhadnout. Ale vycházím z toho, že kdo žil poctivě, je příznivcem tohoto zákona a bude jej podporovat. V koalici jsme zatím nevedli žádné konkrétní jednání o retroaktivním prosazování zákona, na druhou stranu vím, že retroaktivní prosazování některých zákonů není příliš snadné a někdy ani ne správné,“ uvedl Bartošek.

Vyjádřil se i k zahraniční politice, kterou zmínil ve svém projevu prezident Zeman, a zopakoval svůj názor, že považuje za důležité hájit  svobodu projevu v tom smyslu, že pokud se někde porušují lidská práva, je třeba na to upozornit. Zmínil, že Česká republika ani její představitelé nesmí v tomto smyslu zapomínat na odkaz Václava Havla.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…