Kdo podpoří EU, ten u lidí uspěje, jásá prounijní novinář nad volbami v Rakousku. A má doporučení

05.12.2016 13:25

Bruselský korespondent německého deníku Die Zeit Matthias Krupa se raduje z vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách. Evropa se prý ještě může zachránit.

Kdo podpoří EU, ten u lidí uspěje, jásá prounijní novinář nad volbami v Rakousku. A má doporučení
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

„Na rozdíl od italského premiéra Mattea Renziho ukázal Van der Bellen, jak lze porazit populisty. Chce to jasně vytyčit proevropský kurz. V Evropě ještě není zdaleka nic ztraceno,“ burcuje prounijní novinář, ale zároveň poukazuje s obavami na možnost, že se v Itálii po předčasných volbách chopí moci euroskeptické Hnutí pěti hvězd a Liga severu. „Hrozí, že se země zbaví eura i EU a voliči možná časem zjistí, že včerejší referendum bylo začátkem konce,“ varuje Krupa. 

Krupa zmiňuje, že funkce rakouského prezidenta je sice spíš ceremoniální, ale přesto bylo vítězství levicového neomarxisty Van der Bellena z jeho pohledu důležité. „A to vzhledem k tomu, že jeho rivalem byl představitel autoritářské, krajně pravicové a nacionalistické strany Svobodných Norbert Hofer. Představte si ty novinové titulky, kdyby zvítězil!“ hrozí se s neskrývaným děsem Krupa a kvituje s povděkem, že si „naštěstí většina Rakušanů vybrala jinak“. „65 % voličů uvedlo, že mu dalo svůj hlas především pro jeho pozitivní postoj k EU,“ jásá Krupa.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Podle Krupy odvedl Nigel Farage pro Hofera medvědí službu, protože britský příklad voliče odradil. „Vítězství Van der Bellena by proto mělo být chápáno jako úspěch proevropských idejí,“ tvrdí belgickými vaflemi se šlehačkou omámený Krupa a kritizuje způsob vedení volební kampaně v Itálii. „Dokonce i bývalý evropský komisař Mario Monti deklaroval veřejně své odmítnutí navrhovaných ústavních změn,“ podivuje se Krupa.

„Postoj Renziho k EU byl na rozdíl od Van der Bellenova nejednoznačný. Občas se stylizoval do role velkého Evropana, jindy se zase pouštěl do ostré kritiky Bruselu. Někdy vyjadřoval shodu s názory Merkelové nebo Hollanda a jindy zase Berlín či Brusel tvrdě kritizoval. Populisté těchto jeho postojů dokázali beze zbytku využít,“ zlobí se Krupa a poukazuje na volby v roce 2017, které se budou konat ve Francii, Německu a Nizozemsku. „Také tam se bude rozhodovat o budoucím směřování Evropy.“

„Nacionalisté se nijak netají tím, o co jim jde, a jsou při tom značně aktivní. Hlasy v Itálii se začaly sotva sčítat a Le Penová již tweetovala, že EU a Renzi končí. Naproti tomu příznivci otevřené společnosti a společné Evropy byli v posledních měsících poněkud paralyzováni. Měli by se konečně probudit a odhodit svoji plachost. Alexander Van der Bellen nám ukázal, že Evropa může být opět skvělým kontinentem. Přišel čas začít jednat!“ burcuje i v závěru euronadšenec Krupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…