Kdo povede Piráty do eurovoleb? Hlásí se stejná jména. A také...

16.09.2023 6:51

Lídra kandidátky pro volby do Evropského parlamentu si vyberou v sobotu Piráti. První místo by mohl stejně jako v roce 2019 obsadit nynější první místopředseda strany Marcel Kolaja, kandidují ale i ostatní současní europoslanci strany. Piráti mají na zasedání celostátního fóra v Praze na programu také výběr čela kandidátky, jednání o aktualizaci programové části stanov či představení kandidátů do senátních voleb.

Kdo povede Piráty do eurovoleb? Hlásí se stejná jména. A také...
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Vedle Kolaji usilují o pozici lídra kandidátky také europoslanci Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa, bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík a neurochirurg Albert Štěrba. Nejvíc nominací získal Kolaja, kterého podpořilo 13 regionů. Gregorová uspěla v osmi krajích a Peksa v sedmi. Ferjenčíka podpořily tři kraje, Štěrba získal svou jedinou nominaci v hlavním městě.

Kolaja byl do začátku loňského roku místopředsedou Evropského parlamentu, nyní zastává pozici kvestora. Má tak na starosti administrativu a finanční záležitosti spojené s chodem instituce. Kromě toho působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a ve výboru pro kulturu a vzdělávání.

Gregorová složila po zvolení do europarlamentu funkci brněnské zastupitelky, v Bruselu se věnuje omezení vývozu zbraní, hybridním hrozbám a dalším tématům souvisejícím s bezpečností. Peksa byl před vstupem do europarlamentu poslancem, zabývá se dotačními politikami, ochranou právního státu, digitalizací a modernizací ekonomiky s ohledem na udržitelnost a ochranu klimatu.

Ferjenčík byl v minulém volebním období poslancem, nyní pracuje jako asistent předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. Štěrba pracuje jako neurochirurg na klinice ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. Věnuje se také výzkumu i výuce na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června příštího roku. V posledních eurovolbách Piráti získali bezmála 14 procent hlasů a tři mandáty.

Jasno o čele kandidátky už má vládní STAN, jejichž kandidátku s "osobnostmi pro Evropu" povedou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Lidovci v květnu oznámili, že jejich jedničkou do voleb bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský. Otázkou zůstává, zda KDU-ČSL, ODS a TOP 09 budou ve volbách kandidovat samostatně, nebo v koalici Spolu.

Předsednictvo opozičního hnutí ANO bude o krajských nominacích na kandidátku pro evropské volby jednat v příštích týdnech, řekl nedávno první místopředseda Karel Havlíček. Na dotaz ČTK nyní doplnil, že datum zatím není stanovené. Hnutí SPD se dohodlo na spolupráci v evropských volbách s Trikolorou, spojení má zabránit propadávání hlasů. Vedení hnutí by mělo o nominacích z regionů jednat nejpozději na podzim.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…