Kdyby bylo na mě, tak bych je zablokoval už dávno. Odborář Dufek z ČT

18.05.2016 19:40

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek varoval před hrozícími problémy v zemědělství. Nejprve však zmínil spor odborů a zaměstnavatelů o zákoník práce. Tripartita se prý shodla jen na tom, že odloží další projednávání zákoníku a strany se budou snažit najít nějaké styčné plochy. Velmi tvrdě se host vyjádřil o supermarketech v Česku. „Kdyby bylo na mně, tak bych je zablokoval už dávno,“ konstatoval.

Kdyby bylo na mě, tak bych je zablokoval už dávno. Odborář Dufek z ČT
Foto: hns
Popisek: Bohumír Dufek v půlnočním rozhovoru

Dufkovi se nelíbí, že by za odbory měla mluvit přednostně největší organizace ve firmě. „My si myslíme, že to není o velikosti, ale o vlivu,“ zdůraznil Dufek. A pokud už se v jedné firmě hádají dvě nebo více odborových organizací, měla by je rozsoudit třetí strana. Nemluvě o tom, že odboráři by měli táhnout za jeden provaz. „Není to jenom o číslech, o velikosti. Když uvedu příklad, tak v jedné nemocnici máte odbory lékařů a odbory sester. Sestry by bez lékařů neměly kde pracovat, ale doktoři by se bez nich také neobešli. Proto spolu musejí kooperovat,“ doplnil.

Zmínil také práci mimo pracoviště. Dufek nemá problém s tím, pokud to lidé budou využívat, nemuselo by to být tak přísně upravené. „Já bych tam dal jen několik bodů, jako jsou pracovní doba, organizace práce u něj doma a hrazení pracovních nákladů,“ konstatoval. Pokud ale někdo chce pracovat z domova, činí tak z nějakých důvodů a je ochoten pro to udělat leccos. „Mně se zdá, že se občas snažíme zastupovat všechny, ale oni o to mnohdy nestojí. Tady jsem proto toho názoru, že záleží na zaměstnancích, co si dohodnou. I zaměstnanci pracující z domova by ale měli mít zajištěnou bezpečnost práce. Tento faktor se u nás podceňuje.“

Já už bych ty supermarkety zablokoval dávno

Ve druhé polovině pořadu zmínil problémy v zemědělství. „Je třeba se ptát, co udělala vláda pro české zemědělce. Podívejte se, před rokem 2004 jsme pokrývali 60 procent produkce vepřového masa, ale dnes ho většinu dovážíme,“ varoval host. Totéž platí o mléčných výrobcích. Dovážíme je, ačkoli bychom mohli být schopni produkovat vlastní výrobky. Ale naši zemědělci jsou pod velkým tlakem a záleží na tom, jaké podmínky jim připraví česká vláda.

Stejně tak není možné, abychom kupovali od jedné firmy výrobky v Německu a totožné výrobky v jiné kvalitě u nás. „Když to tak řeknu, cola by měla být cola a maso by mělo být maso. Jinak to považuji za podvod na občanech,“ rozčílil se host. Země EU by si v tom měly být rovny. Stejně tak by měli mít čeští zemědělci možnost prodávat své výrobky. Dnes je prý situace dokonce až tak špatná, že supermarkety nechtějí pustit na pulty zboží českých zemědělců. „Já už bych ty supermarkety zablokoval dávno, v tom mě brzdí jenom podnikatelé,“ pokračoval v kanonádě.

Apeloval také na občany, aby kupovali české zboží a aby nesázeli jen na to, že ušetří korunu nebo padesát haléřů. Lidé by měli hledět na kvalitu.  

„Ministra financí, který sám vlastní obrovský zemědělský podnik, nemá smysl žádat, aby podpořil zemědělce dvěma miliardami, protože ve sněmovně by se okamžitě strhla bitva o to, zda by pak pan ministr nepodporoval především své firmy,“ konstatoval host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…