Kdybychom tak přijali euro se Slovenskem, byli bychom na tom dnes mnohem lépe. Ekonom v ČT nešetřil ani ČNB

16.09.2014 22:23

Pokud by Česká republika vstoupila do eurozóny spolu se Slovenskem, nezaostávali bychom v ekonomickém růstu za dalšími středoevropskými zeměmi. V úterním vydání pořadu Hyde park to uvedl investiční bankéř Ondřej Jonáš. S despektem se také vyjádřil o lidech z bankovního dozoru, a to v různých zemích.

Kdybychom tak přijali euro se Slovenskem, byli bychom na tom dnes mnohem lépe. Ekonom v ČT nešetřil ani ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Podle Jonáše jsou lidé z bankovního dozoru, tedy u nás z České národní banky, většinou méně vzdělaní, a jsou méně placení než ti, které mají kontrolovat. A také ve srovnání s nimi většinou zakřiknutí. „Mají povrchní znalosti, a tak přesvědčit bankovní dozor, že je správné, co děláte, bývá o. k.,“ uvedl Jonáš.

Pokud bychom měli euro, růst HDP by byl vyšší o 1,5 %

Odpověděl například na otázku, zda by byly dopady ekonomické krize na českou ekonomiku horší, kdybychom byli v té době členy eurozóny. Podle Jonáše by tomu bylo spíše naopak. „Kdyby ČR vstoupila do eurozóny společně se Slovenskem, tak bychom nezaostávali v růstu za dalšími středoevropskými zeměmi. Růst HDP by byl o 1,5 % ročně vyšší, což představuje 60 miliard korun,“ vysvětlil.

Při odpovídání na další otázky se věnoval podrobněji rozebírání příčin pádu Lehman Brothers, což odstartovalo finanční krizi před šesti lety. O konci banky Lehman Brothers podle Jonáše rozhodl americký ministr financí.

Z dalších vyjádření Jonáše vyplynulo, že se toho od finanční krize zase tolik nezměnilo. Odměny šéfů bank se sice poněkud změnily, třicetimilionové bonusy a roční odměny jsou výjimkou, ale velká část zaměstnanců bank si stále vydělává ročně půl milionu dolarů, takže pracovat v tomto sektoru je pořád lukrativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…