Když je v Čechách dlouho mír, je to nebezpečné. Podívejte se na debatu Zemanova ministra Bašty s disidentem Urbanem

29.11.2014 0:00

Debatní klub nabídl exkurz do historie a průvodci byli bývalý diplomat Jaroslav Bašta a novinář Jan Urban. Zmínili křižovatku, na které se Evropa nachází, protože po sedmdesáti letech shody mezi mocnostmi se situace mění, a to vůči Rusku. Zvlášť pro Čechy jsou prý dlouhá období míru nebezpečná.

Když je v Čechách dlouho mír, je to nebezpečné. Podívejte se na debatu Zemanova ministra Bašty s disidentem Urbanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jak se mají chovat Češi, jako středoevropská entita v situaci hrozící přerůst ve válečný konflikt, který nyní dlouhodobě probublává na východních hranicích Ukrajiny? Mají stát za americkými zájmy, které směřují ke konfrontaci Evropské Unie s Ruskem? Má se vše co se děje a souvisí s ukrajinským problémem nahlížet podle ideového - ideologického nebo racionálního vzorce? Takové a další nelehké otázky si kladou oba diskutující.

Jan Urban zdůraznil, že 70 let mírové existence a tudíž možné evropské integrace se rovná v Evropě zázraku. Vyjádřil názor, že tuto zkušenost ani neumíme dobře zpracovat. „Jenom předstíráme, že to není problém, a že ta historie neexistuje. To je velká zátěž.  V evropských dějinách vždycky hrála historii významnou úlohu,“ dodal.

Na celý pořad se podívejte ZDE

„Já bych jako historik ještě upozornil na jednu věc. A že v Čechách jsou dlouhá období míru nesmírně nebezpečná. To jsme si zažili ve 14. století, kdy sto let nevkročila do Čech noha cizího vojáka. Byla tady prosperita. Od nástupu Lucemburků, aby to skončilo jednou z nejkrvavějších občanských evropských válek v historii.  Podle nejhorších odhadů zahynula třetina obyvatelstva. Podruhé jsme zažili dlouhé období v době prosperity v 16. století a skončilo to třicetiletou válkou a zahynuly dvě třetiny obyvatelstva. Takže v této zemi může dlouhé období míru signalizovat něco velmi nebezpečného,“ varoval Jaroslav Bašta.

Po sedmdesáti letech se situace mění...

Jan Urban zdůraznil, že tento poslední evropský mír je situace, kdy v rámci celé Evropy panuje nekonfliktní duch, a to je podle něj to výjimečné. To znamená, že panovala absence konfliktů mezi mocnostmi.

„To se ale právě teď mění,“ podotknul Bašta s tím, že konflikt vyvstává vůči Rusku. Jan Urban označil tuto situaci za křižovatku, kdy je dobré mít názor, co s tím. „Já ho nikde nevidím,“ konstatoval.

Mnoho dalšího, podnětného zaznělo v rozhovoru obou mužů v Debatním klubu. „Jaký jsme národ z hlediska vlastností projevujících se konkrétními činy v určitých dobových událostech, z nichž celá řada byla fatální. To vše dnes lze nahlížet bez větších problémů, ale někdy s rozpaky, snad i studem. Jindy zase s hrdostí a pýchou. A je otázkou poměrů těchto pocitů, tedy zda převažuje hrdost nebo rozpaky…“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…