Když jí býk jenom bio, má rychlejší spermie, zaznělo u Jílkové

10.10.2013 23:01

V pořadu „Máte slovo“ se o potravinách hovořilo již několikrát, slavnou se stala například scéna, kdy šéf holdingu Agrofert Andrej Babiš zarputile odmítal polským zemědělcem nabízenou klobásu. Tentokrát se u Michaely Jílkové debatovalo o biopotravinách a na přetřes přišla například i hemživost spermií u dánských býků.

Když jí býk jenom bio, má rychlejší spermie, zaznělo u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

Jako první dostal slovo obhájce biopotravin Roman Rozsypal. Ten uvedl, že v potravinách označených „bio“ je větší množství zdraví prospěšných látek a naopak menší množství látek zdraví škodlivých. Jeho tvrzení zpochybnil profesor Tomáš Komprda z brněnské Mendelovy univerzity, podle kterého toto tvrzení není vždy pravdivé, navíc se často srovnává nesrovnatelné.

Pak dostal slovo Otakar Jiránek, provozovatel vegetariánské restaurace a prodejce biopotravin. Podle něj průmyslové zpracování potravin vedlo k tomu, že současná mladá generace bude  poprvé v historii méně zdravá než generace předcházející. Na něj zareagovala dietoložka Karolína Hlavatá, podle které je stěžejní skladba stravy. Ta je prý u současných dětí alarmující a konzumace biopotravin jejich nezdravý životní styl rozhodně nezachrání.

Kateřina Čapounová, matka a obhájkyně biopotravin, pak uvedla, že nikdo netvrdí, že biopotraviny zachrání zdraví, když člověk jezdí v autě a kouří. Připomněla ale vlastní zkušenost, že její dcera měla vyrážky, kterých se poté, co začala konzumovat biopotraviny, zbavila.

Profesor Komprda, který v pořadu vystupoval jako nejvehementnější zastánce konvenčních potravin, pak uvedl, že bez reziduí, tedy škodlivých efektů, je sedmdesát procent zemědělské produkce na celém trhu. Divák z publika mu však řekl, že biopotraviny jsou tak drahé i proto, že spotřebitel platí za to, že se zemědělec při svém hospodaření chová k přírodě šetrně.

Další z diváků z publika přidal pozoruhodnou informaci o pokusu s býky v Dánsku, kde prý ti, kteří byli krmeni bio krmením, měli výrazně vyšší hemživost spermií.

Na tuto informaci zareagoval profesor Komprda grafem, na jehož základě zkonstatoval, že: „Běžně chovaná kuřata mají mnohem méně cholesterolu než ta štastná, která jsou chována  bio.“

Pak se mezi ním a kontrolorem Rozsypalem rozjela sofistikovaná přestřelka o obsahu nutrinů v mléce, kterou moderátorka Jílková utnula zoufalým zvoláním: „Pánové, my tomuhle nerozumíme."    

Důchodkyně a bývalá prodejkyně potravin Eva Anderlová, která sestavu uzavírala, se pak pozastavila nad tím, že čtyři bio jablka na tácku stojí 39,90 korun, což je pro řadu lidí nedostupné. Za to ji následně vypeskoval jeden z diváků v publiku, který ji znovu poučil, že s biopotravinou si kupuje též kvalitnější půdu, harmonickou krajinu, nebo možnost, že její děti uvidí tradiční zemědělství. „Berete to narcistně, jen skrze vlastní zdraví,“ obořil se pak na kritiky biopotravin.

Je to nemravné, styďte se!

O další vzruch se postaral farmář v publiku, který informoval, že zemědělec dostane za biovýrobek pouze o dvacet až třicet procent více než za konvenční zemědělskou produkci. V prodejně pak však tyto výrobky obvykle stojí několikanásobně víc. „Já prodám litr biomléka za devět korun. Zpracovatel si ho odstředí a v obchodě se prodává za dvacet šest korun,“ rozčílil se později farmář.

To rozhořčilo moderátorku Jílkovou, která do kamery vyslala vzkaz všem podobným obchodníkům: „To je nemravné, co děláte. Styďte se. A budeme vám to říkat stále,“ zuřila moderátorka.

Matka Kateřina Čapounová pak zdůraznila, že je důležité, že se s biopotravinami podporuje i ekologické zemědělství. „Já také nemám tolik peněz,“ reagovala na poznámku důchodkyně Anderlové, že si to na rozdíl od ní asi může dovolit. „Ale stojí mi za to si koupit biobedýnku, nebo si zajet k farmáři,“ vyprávěla. „Aspoň to moje devítiletá dcera vidí a rozezná jehně od kůzlete,“ zakončila.

Moderátorka Michaela Jílková nakonec debatu uzavřela slovy, že kupování biopotravin je dobré především k podpoře ekologického zemědělství.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…