Když on ten český národ je takový... Jakub Janda nabonzoval do BBC, že v ČR řádí propaganda

02.02.2017 11:35

Britská BBC informuje o tom, že se Česká republika snaží bojovat proti šíření falešných zpráv.

Když on ten český národ je takový... Jakub Janda nabonzoval do BBC, že v ČR řádí propaganda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Na konci loňského roku se na facebookových stránkách skupiny nazvané „Never Again Canada“ objevilo video s popiskem „Islámští imigranti se pokouší znásilnit mladou dívku někde v Evropě“. Na videu je možné zahlédnout skupinu mladých lidí, kteří stojí kolem na zemi ležící dívky. V určitém momentu se zdá, že jí jeden z mužů dokonce šlape na hlavu.

Celý článek ZDE

„David Chovanec z českého Ministerstva vnitra záběr okamžitě rozpoznal,“ upozornila BBC na experta Ministerstva vnitra, jehož jméno se shoduje s příjmením ministra vnitra.

Záběr má prý pocházet z bezpečnostní kamery nacházející se před hlavní budovou policie v Praze.

„Ano, skutečně se to stalo ‚někde v Evropě‘, přímo tady v Praze. Toto video ukazovala všechna média v zemi,“ cituje Chovancova slova BBC.

„Nebyli to ovšem žádní islámští migranti. Jednalo se o české občany napojené na místní drogovou scénu. Zřejmě si vyřizovali účty.“

Příběh volně šířený na internetu pod falešnými popisky odhalilo nově zřízené Centrum pro boj s terorismem a hybridními hrozbami, v jehož čele stojí právě Chovanec.

Anketa

Vrátí se Krym někdy Ukrajině?

2%
98%
hlasovalo: 5388 lidí

Nové centrum bylo zřízeno kvůli narůstající hrozbě, která podle mnoha českých bezpečnostních expertů přichází z moskevského Kremlu. Jedná se o úmyslně vytvořené a šířené dezinformace, které mají za úkol podkopat základy demokracie před nadcházejícími parlamentními a prezidentskými volbami.

BBC ve svém článku zmiňuje i Jakuba Jandu z Evropských hodnot, které se prý z bezpečnostních důvodů musely nedávno přesunout do nové lokace nedaleko od Pražského hradu.

Podle Jandy v českojazyčném informačním prostoru existuje kolem 40 serverů, které šíří nepravdivé či „nafouknuté“ zprávy, mnoho z nich je prý nějakým způsobem napojeno na Rusko.

Článek BBC ZDE

Všechny tyto servery mají tři základní cíle.

„Útočí na politiky, kteří mají principálně nepřátelské stanovisko proti Rusku a jeho agresivní zahraniční politice, například na Ukrajině. Dalším úkolem je podpora těch politiků, kteří postoje Kremlu naopak podporují, jako například prezident ČR. Z dlouhodobé perspektivy se pak snaží útočit na ideu členství ČR v Evropské unii,“ řekl Janda BBC.

Problém je prý v tom, že nikdo přesně neví, kdo přesně za těmito servery, jejichž obsah konzumuje téměř 25 % Čechů, stojí.

U takového Sputnik News je to zcela jasné, jedná se totiž jen o českojazyčnou verzi kremelské informační agentury. Ovšem v případě Aeronetu, který pravidelně šíří proruská a protievropská stanoviska, to již tak jasné není.

„Nikdo neví, kdo za tím je, a to i přes mnoho pokusů českých investigativních novinářů odhalit původ záhadného serveru,“ píše BBC.

Britská rozhlasová služba nezapomíná zmínit ani prezidenta České republiky Miloše Zemana, který nedávno nově zřízené Centrum pro boj s dezinformacemi zkritizoval.

„Nikdo nemá monopol na pravdu,“ cituje Zemanova slova BBC.

„Pravděpodobně nejtvrdším oříškem bude ovšem překonat jeden z nejdéle přetrvávajících povahových rysů českého člověka – nedůvěru k autoritám,“ píší Britové.

„Češi jsou ze své podstaty nedůvěřiví, zejména vůči čemukoliv, co prohlašuje Ministerstvo vnitra,“ cituje BBC slova bývalého šéfa české vojenské rozvědky Andora Šándora.

„Ani já si nemyslím, že by mělo Ministerstvo vnitra zastávat roli Vatikánu a říkat lidem, jakým způsobem je třeba chápat Bibli. Nechápu to.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…