Jiří Vyvadil: A jediným strategickým Trumpovým spojencem se stává Vladimír Putin

01.02.2017 13:16

Když sledujeme to hořekování kancléřky Merkelové, kanadského premiéra Trudeova, či prezidenta Hollanda a když posloucháme poznámky našeho Vondry, Stropnického, Klvani a já nevím už koho jiného, tak je jasné, jak celá ta tzv. západní elita navázaná na svět budovaný po roce 1989 vůbec není schopna překročit svůj stín a prostě nechápe, která bije. Nechápe, že prostě onen Donald J. Trump ten jejich svět odmítá a chce svět jiný.

Jiří Vyvadil: A jediným strategickým Trumpovým spojencem se stává Vladimír Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ovšem nemůže stát úplně proti všem. To si nemohou dovolit ani USA.

Potřebuje alespoň jednoho silného partnera.

A z úhlu vybavennosti jadernými zbraněmi je už jen jedna země.  

Zatímco v našich médiích vůbec nesmí zaznít, že by Rusko byla supervelmoc, v amerických čím více Putina nenávidějí, což je 95% z nich, jej samozřejmě Rusko supervelmocí.

A nejde jenom o jaderné zbraně.

Tak jak Rusko zvládlo Sýrii, jak hodlá řešit Libyii a jak průřezově navazuje své vztahy na Blízkém východě, ale i jak dovede vzdorovat celé Evropské unii a celému Západnímu světu o jeho vnitřní semknutosti a efektivní vojenskopolitické síle není pochyb.

Ty zmatené až hysterické reakce netrumpovského Západu prostě svědčí o tom, že tzv. elity vůbec nejsou připraveni na to, že jejich svět už neplatí a platit nebude. A nejen to. Svědčí o tom, že prostě toho Trumpa celou dobu neposlouchali a nebo poslouchali, ale díky aroganci sobě vlastní ho nebrali vážně.

Přitom je to všechno jasné.

Trump opakovaně formuloval jasné priority:

1) America first. Nějaká Evropská unie, která je ovládána Německem a kancléřkou Merkelovou  je rozhodně cíl určený z ekonomického i politického pohledu Trumpa na likvidaci či v lepším případě maximálním oslabením. Dává to najevo svým nadšením nad Brexitem i svou vírou, že další země Británii budou následovat. Chce Německo slabé, chce EU slabé, a pokud má existovat NATO, tak jen v případě, že přestane vézt přípravu na válku s Ruskem, ale soustředí se na Trampův a mimochodem i Putinův strategický cíl: likvidace islámského sátu a všech džihádistických skupin bez rozdílu. Pro Trumpa NATO představuje extrémní zátěž, která navíc Evropu, zejména na východních hranicích fanatického Pobaltí, Polska, či Rumunska znejisťuje svět.

2) Když America first, tak kromě oslabení Evropské unie a přesměrování NATO na boj proti islamismu, je z hlediska obchodního a v poslední době z hlediska aktivit v Jihočínském moři klíčovým odpůrcem Čína. Znovu se vraťme k Evropě, tu si Čína ekonomicky omotala kolem prstu a zde se Trump o i proto se Trump o Evropu opírat nemůže. Jak mu radí Henry Kissinger a jak to zdá se nikdo u nás nezaregistroval. V rámci vyváženého světa svého času Kissinger oslaboval Sovětský Svaz čínskou kartou Mao – Ce tunga. Nyní jasně hodil zpátečku a naopak strategicky v rámci koncepce vyváženosti doporučuje Trumpovi spolupráci Rusko – USA.

3) Zatímco všichni západní lídři (nezabývejme se Orbánem či naším prezidentem, kteří sami o sobě nic nezmění) jako tupé stádo dál nenávistně útočí na Trumpa, Putin a nikoliv jen účelově, ale jak říkal Lavrov, si nejen rozumí ve smyslu strategickém, ale rozumí si i lidsky, ačkoliv je každý z nich jiný.

Trump, za slovy o hodnotách Západu, demokracie, boje za svobodu viděl a vidí  otřesné války v Iráku, Libyi, Afganistánu, statisíce mrtvých a milióny migrantů, a islámských teroristů, si také  uvědomuje, že například do tohoto kontextu jasně zapadá i majdan na Ukrajině, který Západ a zejména USA organizoval a platil.

Trump je ostrý a nesmiřitelný odpůrce světa Obamy, Clintona i obou Bushů.

Naopak se odvolává se na Reagana, toho Reagana, který společně s Gorbačovem začali budovat svět spolupráce a míru.

V současném světě, pokud nevyhraje Marine le Pen ve Francii či de Wilders v Nizozemsku nemá a nemůže mít Trump spojence. Zcela jasné je, že největším protivníkem se v EU stává Německo a je úplně jedno, zda znovu zvítězí Merkelová či paranoik Martin Schulz.

A skutečně jediným strategickým spojencem může být a bude Putinovo Rusko.

Co z toho vyplývá pro naši zemičku si řekneme příště…

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.