Když ten Klaus si o to říká... Michal Viewegh popsal, proč exprezident ano, a Babiš ne

20.06.2021 10:31

Michal Viewegh, spisovatel, který tvoří už 30 let, v rozhovoru s Barborou Tachecí prozradil, proč kriticky píše o Václavu Klausovi, zatímco Andreje Babiše často přehlíží. Prozradil také, proč se cítí rozpadlý a proč se zlobí na svou poslední exmanželku.

Když ten Klaus si o to říká... Michal Viewegh popsal, proč exprezident ano, a Babiš ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Michal Viewegh

Spisovatel Michal Viewegh zavítal k Barboře Tachecí do Českého rozhlasu a vysvětlil, proč byl tak kritický k Václavu Klausovi, zatímco ke stávajícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se staví na první pohled smířlivěji.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

„Já jsem psal sloupky do Lidových novin, fejetony, takže jsem měl ten prostor. Teď vlastně mám jenom Facebook, kde tu a tam něco napíšu. Ale ono to ani tak není o mých politických preferencích, jako jestli mě k tomu tématu napadne něco vtipného. Nechci se opakovat a říkat takové ty běžné invektivy proti Babišovi, Václav Klaus je vděčný zdroj inspirace, musím říct. Jeho výroky s nenapodobitelnou logikou, se kterou je vysvětluje, tam si o to samozřejmě říká,“ poznamenal Viewegh. Babiš ho zkrátka k ničemu podobnému neinspiruje. Přičítá to i jisté otupělosti z politiky. Možná je to tak, že za 30 let české demokratické politiky už jsme si zvykli na mnohé.

Barboře Tachecí prozradil, že ho pořád trápí krátkodobá paměť, a netají se faktem, že se mu rozpadla dvě manželství. Proto si do jisté míry připadá rozpadlý. „Neprožívám nejšťastnější léta svého života, to je asi poctivý přiznat,“ konstatoval.

„Já jsem byl v mnoha směrech schopný a dobrý manžel, v některých ne, ale dokud to fungovalo, dokud jsem byl výkonný spisovatel, výkonný otec rodiny, organizátor dovolených, nákupčí aut, velký sponzor, tak to fungovalo i s mými prohřešky. Ale když jsem se stal neschopným pacientem, tak moje prohřešky z minulosti začaly nabobtnávat. Ona opustila nemocného člověka, a to se nedělá,“ zlobil se.

Na druhé straně se i v době koronavirové snažil najít nějaké vzrušení a ve svých posledních denících popisuje jako velké dobrodružství cestu z domu ke kurýrovi, který mu dovezl hrnce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…