Klára Samková: Tolik mrtvých, nesedí to. Mám vysvětlení

22.12.2020 10:21

Kdepak oběti vládní politiky. „Záhadný“ rozdíl v úmrtích kvůli kovidu má mnohem jednodušší vysvětlení. Klára Samková na svém facebooku prezentovala oficiální vysvětlení od ministerstva zdravotnictví.

Klára Samková: Tolik mrtvých, nesedí to. Mám vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková se vyjádřila ke své kauze s Jankem Kroupou a oznámila nominaci na zástupkyni ombudsmana

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí

Vypadalo to jako záhada. Týdenní počty zemřelých osob, přesněji jejich odchylka od průměru, od září výrazně převyšovaly počet zemřelých na kovid. Vedly se debaty, co tato „nadúmrtí“ znamenají a kde se vzala.

V listopadu tento neobjasněný rozdíl dosáhl řádu tisíců a to už se nedalo přehlédnout. Někteří okamžitě začali tvrdit, že tato čísla ukazují „nepřímé oběti kovidu“, tedy buď nemocné, kteří kvůli strachu z nákazy zanedbali jiné onemocnění, nebo dokonce sebevraždy zoufalých živnostníků, které vláda připravila o živobytí.

Nyní dělá ve věci jasno právnička Klára Samková. O žádnou záhadu hlavolamu se prý skutečně nejedná a o nešťastníky zabité vládní politikou také ne. Celá věc je mnohem jednodušší.

Pokud se zjistí, že pacient je kovid pozitivní, nařizuje se desetidenní karanténa. Po jejím uplynutí je z hlediska epidemie považován za zdravého. Pokud se jeho stav zlepší, je propuštěn do domácího ošetřování.

Ale i pokud zůstane v nemocnici, je po těchto 10 dnech vyřazen ze statistik covid pozitivních. Je brán jako „čistý“, může uvolnit lůžko na kovidovém oddělení a personál k němu nemusí ve speciálním obleku.

Jenže části těchto pacientů se po vyřazení z kovid pozitivních jejich stav nezlepší, právě naopak. Komplikace, spojené s prodělanou koronavirovou nákazou, řadě z nich způsobí i smrt.

„Část, a to je těch cca 1000 osob týdně, umírá v nemocnicích jako neinfekční pacienti například na bakteriální zápal plic, nemoci oběhového systému včetně embolií, celkovou sepsi a multiorgánové selhání a podobně, označované jako ‚měl spoustu nemocí‘,“ objasňuje doktorka Samková.

Protože však tito lidé zemřeli po vyřazení ze statistik covid pozitivních, nejsou vedeni jako „zemřelí na korinavirus“. I když by bez této nákazy k jejich úmrtí nejspíš nedošlo.

Jedná se tedy pouze o statistickou nejasnost, o žádnou záhadu, nad kterou si mnozí lámou hlavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…