Klaus: Od zapáleného průkopníka reforem k samolibému politikovi

13.06.2011 17:16

Nesmazatelné stopy zanechal v uplynulých dvaadvaceti letech v české ekonomice i politice nynější prezident Václav Klaus, který v tomto týdnu oslaví životní jubileum. Jeho jméno je nejvíce spojováno s transformací hospodářství v polistopadovém období, s rozdělením Československa, ale také s dlouhodobým odmítáním společné evropské měny.

Klaus: Od zapáleného průkopníka reforem k samolibému politikovi

Šest největších ekonomických stop, které zanechal Václav Klaus, popisuje MF Dnes ve svém Byznysu speciál. Tou první je privatizace, při níž nepřipustil jiný způsob než kupónovou privatizaci a údajně se nezatěžoval tím, že při ní lidé budou krást. Naopak rozdělení Československa se dá máloco vytknout, protože proběhlo rychle a efektivně, zhodnotil působení Václava Klause deník.

Další velkou stopu zanechal jako reformátor. Je oceňován za rozpočtové provizórium z roku 1990 i za rychlé rozdělení měny na českou a slovenskou, ale postupem času se až příliš začal ohlížet na to, aby byl znovu zvolený. V paměti uvízl Václav Klaus i jako člověk, který propagoval českou cestu, z níž byla výjimkou jen Škoda Auto. To se vymstilo hlavně v bankovnictví, které na konci devadesátých let pod českým vedením zkolabovalo.

Topolánek vmetl svému předchůdci jména jeho lobbistů

Spojován je také s odmítáním eura a rovněž s tím, že letos v březnu rozcupoval i chystanou důchodovou reformu Nečasovy vlády. Kromě těchto zásadních stop v české ekonomice si MF Dnes ve svém speciálu všímá i těch byznysmenů, k nimž má Klaus blízko. Z jejich jmen pak vyvozuje, že Klaus moc nemění své známé, že mu asi úplně nevadí střety podnikatelů se zákonem, že má rád lidi, kteří ho obdivují, a že ho byznys jako takový vlastně moc nezajímá.

Když před dvěma lety označil vládu Mirka Topolánka za nejzlobbovanější, jaká kdy v Česku byla, nenechal si to tehdejší předseda ODS líbit. „Lukeš, Kovarčík, Kožený, Velek, Ulčák, Souček, Janoušek a další Klausovi muži," popsal touto větou Topolánek, kdo měl či má v byznysu k prezidentovi Klausovi blízko.

Na kritiku Klausových kroků si ekonomové netroufají

Získat ohlasy na působení Václava Klause v českém byznysu a ekonomice nebylo pro speciál MF Dnes nic jednoduchého. I rádobymluvní ekonomové obvykle oněměli, pokud měli uvést něco kritického. Výjimkou jsou jen komentáře podnikatele Dalibora Dědka a ekonoma Pavla Kohouta, kteří se prezidentovy moci, ať už imaginární nebo skutečné, nebáli.

Prvně jmenovaný na něm zpočátku oceňoval, že se nedal zviklat k nesmyslným záchranným akcím pro potápějící se kolosy. Na druhou stranu ho štvalo, že se začínající podnikatelé nedočkali vůbec žádné podpory. Zlom v pohledu na Klause nastal u Dalibora Dědka v roce 1997, kdy otvíral nově postavený závod a chtěl tehdejšího premiéra pozvat.

Zapálený průkopník reforem se změnil v samolibého politika

Z Klausovy kanceláře přišly tehdy pokyny, podle nichž měli zaměstnanci při premiérově návštěvě mávat vlaječkami ODS a žádat Klause o podpisy na rozdané fotografie. Podnikatel pak raději změnil termín otevření tak, aby kolidoval s premiérovou zahraniční cestou. „Následně jsem si začal uvědomovat, že se zapálený průkopník ekonomických reforem postupně změnil na samolibého politika. Bylo to smutné rozčarování," zavzpomínal Dědek.

Člen NERV Pavel Kohout oceňuje na Klausovi to, jak úspěšně dokázal dojednat rozdělení Československa i jak přesně poukazoval na škodlivost a naivitu snah o vytvoření umělého státního útvaru na bázi Evropské unie. „Vývoj v posledních letech mu ostatně dává za pravdu. Neřešitelné dilema finanční krize některých států eurozóny opravňuje Klausův skepticismus ohledně EU jakožto optimální měnové zóny," uvedl Kohout.

Fiaskem bylo spuštění investičních fondů českého typu

Spolumajitel poradenské firmy Partners je ale přesvědčen, že Klaus fatálně selhal v oblasti kapitálových trhů. Fiaskem při kupónové privatizaci bylo spuštění investičních fondů českého typu. „Různí podnikavci zjistili, že majetek fondů lze různými způsoby vykrádat. K dovršení neexistovala fungující Komise pro cenné papíry a burzy, takže se kradlo za bílého dne bez okolků a bez zábran," připomněl Kohout, v čem především z jeho pohledu Václav Klaus při kupónové privatizaci chyboval.

K věci:
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova
Klaus tvrdě proti odborům: Ať vláda najme autobusy a stávkující vyhodí
Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus  

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…