Klaus je mimo, neunesl odchod. Soudce od H-Systému opět promlouvá

15.02.2013 9:52

Soudce městského soudu v Praze Kamil Kydalka poslal do vězení šéfa H-Systému Petra Smetku. U jiných, například bývalého šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského, už to nestihl díky prezidentské amnestii. K Ústavnímu soudu proto na rozhodnutí Václava Klause sepsal stížnost, kterou ale soudci zamítli. Teď se chce připojit ke stížnosti, kterou chystá skupina senátorů. A pro prezidenta a jeho tým nemá dobrého slova.

Klaus je mimo, neunesl odchod. Soudce od H-Systému opět promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Ve vztahu k článku 2, týkajícímu se ekonomických zločinů z 90. let, to ústavní soudci odmítli z důvodu, že na stejnou věc podali ústavní žalobu senátoři. Zároveň nás víceméně vyzvali, abychom se k nim připojili jako vedlejší účastník,“ vysvětluje soudce Kydalka v rozhovoru pro server Lidovky.cz. S připojením prý nebude váhat.

Šanci, že by stížnost mohla uspět, vidí přibližně padesát na padesát. „Kdybychom si mysleli, že nemáme šanci, nepodávali bychom to,“ ujišťuje. Dokud Ústavní soud nerozhodne o osudu článku 2, nebude se prý nijak rozhodovat v kauzách, kterých by se mohl týkat. Například v případě někdejšího fotbalového bosse Chvalovského.

Dění okolo amnestie pak soudce Kydalka sleduje se stoupajícím úžasem. Například zmatečné vyjadřování prezidentova poradce Ladislava Jakla už prý začíná působit dojmem, že si z lidí dělá legraci. „Druhého ledna řekl, že neví, kdo na tom pracoval. Jinde se zase objevilo, že na tom pracoval v kruhu tří lidí, neřekl s kým, pak se v Lidovkách objevilo, že na tom měl pracovat pan Koudelka, Hasenkopf a Jakl a nyní slyšíme, že na tom nedělal vůbec žádný právník,“ kroutí hlavou soudce.

Podle něj prezident a jeho spolupracovníci neunesli odchod z funkcí a proto se chovají takto neuvěřitelným způsobem. „Posílat poslancům výtisky jeho vysvětlující knihy Spor o amnestii a zadávat jim domácí úkol, to je úplně mimo,“ říká Kydalka. Sám si knihu přečte, prozatím ji prý půjčil své známé. „Citovala mi z obsahu, že je to rozděleno na čtyři části, v jedné jsou pozdravné dopisy a děkovné e-maily za propuštění,“ usmívá se hořce soudce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…