Klaus jmenuje Stanjuru, Peake a Mlsnu do ministerských pozic

12.12.2012 6:22

Prezident odpoledne jmenuje současného předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy. Zároveň pověří vicepremiérku a šéfku strany LIDEM Karolínu Peake řízením resortu obrany a jejího dosavadního náměstka Petra Mlsnu jmenuje do funkce ministra bez portfeje - předsedy legislativní rady vlády. Nové členy kabinetu prezidentovi k jmenování navrhl premiér Petr Nečas (ODS).

Klaus jmenuje Stanjuru, Peake a Mlsnu do ministerských pozic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Stanjura ve funkci nahradí člena LIDEM Pavla Dobeše. Jeho úkolem bude připravit úřad na sloučení s ministerstvem průmyslu. Na vytvoření jednotného ministerstva hospodářství se dohodla šéfka LIDEM Peake s předsedou vlády Nečasem.

Peake v čele obrany vystřídá Alexandra Vondru (ODS), který vedení úřadu opustil v pátek. Ministrovu odbornou erudici kladně hodnotil nejen Klaus, ale i opoziční sociální demokracie. Vondrovu vládnímu angažmá ale uškodila kauza s údajně předraženou zakázkou v době českého předsednictví Evropské unii. Jako vicepremiér byl Vondra ve vládě Mirka Topolánka (ODS) za předsednictví zodpovědný.

Klaus naopak vyjádřil pochyby nad tím, zda převážně mužský kolektiv armády přijme Peake za svou. Podle Nečase by se politici měli vyvarovat výroků, které hodnotí osobnost či pohlaví kandidátů na ministry. Autoritu si podle něj politik buduje svou prací. Předseda vlády také dnes poukázal na další ženy ve stejných funkcích v zemích Severoatlantické aliance.

Ministerstva dopravy a obrany si mezi sebou vyměnily ODS a LIDEM. Součástí dohody bylo i jmenování Mlsny ministrem bez portfeje. Podle Peake se tím zachová poměr zástupců jednotlivých koaličních stran ve vládě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…