Klaus ml.: Není zájmem Česka pomáhat mocnostem eskalovat konflikty! Pokud posíláme naše vojáky na smrt, tak...

08.07.2020 20:20

Václav Klaus mladší poskytl rozhovor serveru Armádní noviny. Dle Klause není zájmem České republiky pomáhat eskalaci konfliktu světových mocností. „České jednotky a čeští vojáci patří ke špičce na těchto misích a dělají tam svou práci skvěle. Pokud posíláme naše vojáky případně padnout – musíme si být jisti, že tam hájí ‚naše ženy a děti‘, že taková mise má smysl a je ve prospěch našich národních zájmů. Armáda nemá být expediční vojsko, ani nemáme pomáhat revidovat postkoloniální uspořádání světa vojenskými prostředky,“ myslí si poslanec.

Klaus ml.: Není zájmem Česka pomáhat mocnostem eskalovat konflikty! Pokud posíláme naše vojáky na smrt, tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Na serveru armadninoviny.cz se objevil rozhovor s předsedou Trikolóry Václavem Klausem mladším. První otázka se týkala smyslu armády, zde poslanec odpověděl, že základním smyslem armády je obrana územní svrchovanosti republiky. „Ideálně vlastními silami. Stát, který nemá silnou armádu vlastní, má zpravidla na svém území armádu cizí,“ dodal Klaus. Nepřítelem státu je pak ten, kdo ohrožuje územní nezávislost České republiky či se na to chystá. Historickou zkušenost však dle Klause máme akorát se Sovětským svazem a pak s Německem. A jak se na nepřítele připravit? „Příprava je zvyšování bojeschopnosti, funkční spojenectví, zvyšování morální a fyzické připravenosti obyvatel,“ odpověděl Klaus.

Celý článek ZDE:

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12946 lidí

Rozhodně však České republice a k ochraně bezpečnostních úkolů nestačí pouze posílená policie s obrněnými vozidly, a to ani v kombinaci s jednotkami civilní obrany.

„Generál Hastings Lionel Ismay, první baron Ismay, první generální tajemník NATO, důvod vzniku Aliance popsal slovy: ‚Držet Rusy venku, Američany uvnitř a Německo dole.‘ Platí podle vás stále tato slova vůbec prvního šéfa NATO?“ zeptal se redaktor. Zde Klaus potvrdil, že to v té době, kdy vzniklo NATO, platilo. Nyní je však situace daleko složitější, hlavně co se týče Německa.

Další otázka se týkala rozmístění amerických základen v Polsku. Prý nepotřebujeme zvyšovat napětí a nepotřebujeme též zvyšovat eskalaci konfliktů světových mocností. Rozhodně v tom nemáme jako Česká republika hrát nějakou hnací roli.

Následovala otázka na přínos zahraničních misí. Zda to poslanec vnímá čistě jako morální povinnost nebo jako něco, z čeho bychom mohli profitovat, například český obranný průmysl. „Zaprvé si myslím, že české jednotky a čeští vojáci patří ke špičce na těchto misích a dělají tam svou práci skvěle. Nemyslím si ale, že u nasazování vojáků do válečných operací či oblastí zmítaných válečnými konflikty se má mluvit ‚o profitu‘. Pokud posíláme naše vojáky případně padnout – musíme si být jisti, že tam hájí ‚naše ženy a děti‘, že taková mise má smysl a je ve prospěch našich národních zájmů. Armáda nemá být expediční vojsko, ani nemáme pomáhat revidovat postkoloniální uspořádání světa vojenskými prostředky,“ myslí si Klaus.

Jinak s investicemi do armády souhlasí. Dlouhodobým cílem České republiky má být silná a akceschopná armáda. Na dotaz, co přesně bychom měli kupovat, odkázal na odborného garanta pro armádu, kterým je plukovník Jan Holek. „Co bych ale zdůraznil – musíme nakupováním podporovat český obranný průmysl. Nejsme nějakou nomádskou zemí, která nevyrobí ani náboj a musí vše kupovat ze zahraničí. Situace z tohoto pohledu je velmi smutná a na svých cestách republikou se setkávám v zbrojařských firmách či vyrábějících i komponenty do zbraní – se zdrcující kritikou. Často u firem, které vyvážejí do 50 zemí světa – jen k nám nikoli,“ dodal.

Posledním dotazem byla údajně začínající studená válka mezi Čínou a USA. Václav Klaus odpověděl, že si není zcela jistý, zda je situace skutečně tak vážná. On sám si rozhodně eskalaci konfliktů světových mocností nepřeje. Jelikož jsme však členy NATO, tak pokud bude USA napadeno, tak se samozřejmě k USA připojíme, nakonec o tomto jsou pravidla NATO. „Zde není nad čím filozofovat. Filozofovat můžeme u konfliktu Turecko–Řecko, oba jsou členy NATO,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…